ua en ru

Маркарова розповіла, що ще потрібно зробити, щоб отримати транш МВФ

Маркарова розповіла, що ще потрібно зробити, щоб отримати транш МВФ Фото: Оксана Маркарова (УНІАН)

Вона не виключила підвищення ціни на газ

Для отримання траншу макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду Україні необхідно виконати ще дві умови. Про це в інтерв'ю "ТСН" розповіла в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

За її словами, Україні необхідно визначитися з ціною на газ і збалансувати бюджет.

"Зараз стоїть питання ціноутворення на газ і деяких уточнень у бюджеті - але не перегляду бюджету, а обговорення тих програм, які можуть збільшити дефіцит, як ми будемо діяти. Я не передбачаю великих питань з бюджетом, ми на наступному тижні будемо цим займатися", - розповіла Мракарова.

Що стосується ціни на газ, чиновниця пояснила, що Україна має зобов'язання за ринковою ціною, які є в меморандумі, який вже діє, і по якому вже розписані механізми перегляду. Питання у формулі. Формула закладено три роки тому і треба її переглядати. Є питання про необхідність ринкової ціни.

"Якщо подивимося на попередні підвищення, вихід на реальну ціну три-чотири роки тому був другом, але ми субсидували її лише побічно. Це теж не може так бути. Попереднє підвищення цін не мало негативного ефекту для населення, ми підтримали", - пояснила в. о. міністра фінансів.

Маркарова підкреслила, що для захисту населення від підвищення цін на енергоносії, зокрема на газ, існую не тільки субсидії, але й інші механізми.

"Як допомогти населенню, яке не може платити - субсидії та інші можливі інструменти. Два уряду показали, що у прийнятті рішень про ціноутворення передбачалися компенсаторні механізми. Я сподіваюся, що на цей раз не буде причин для переживання. Але слід подбати, щоб не з'являлося поле для додаткової корупції", зазначила чиновниця.

Що стосується другої умови – збалансованості бюджету, що передбачає збільшення його доходної частини, в тому числі і за рахунок підвищення тарифів.

"Головне завдання будь-якого міністра і міністра фінансів - це збалансований бюджет. Коли ми говоримо про реформи - потрібен результат для людей. Говорити, що немає ніяких підвищень ніколи не буде - не можна. Але ми повинні жити відповідно до своїх можливостей", - підкреслила Маркарова.

Вона повідомила, що в державний бюджет закладалося не тільки можливе підвищення тарифів, але і збільшення зарплат вчителів і медиків, а також перегляд прогнозу інфляції.

"Головна вимога МВФ - мати збалансований бюджет. І відповідно є ряд постійних витрат. Це ті витрати, які щорічно повторюються і є капітальними, що стосуються капітальних інвестицій. МВФ позитивно дивиться на капітальні витрати, тому що це розвиває інфраструктуру, допомагає бізнесу, розвиває економіку. Золоте бюджетне правило: видатки споживання повинні бути контрольованими і не сильно розганятися, а капітальні витрати - як тільки в країні збільшуються капітальні видатки, як правило, це має позитивний ефект", - пояснила в.о. глави Мінфіну.

Нагадаємо, виконувач обов'язків міністра фінансів Оксана Маркарова очікує отримання траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) восени цього року.