ua en ru

Луценко розповів деталі розслідування справи про "вишки Бойка"

Луценко розповів деталі розслідування справи про "вишки Бойка" Фото: Юрій Луценко (facebook.com/gp.gov.ua)

За версією слідства, у справі про "вишки Бойка" замішані Янукович та його оточення

Розкрадання коштів на закупівлі так званих "вишок Бойка" організували екс-президент України Віктор Янукович і його оточення. Про це сьогодні на брифінгу заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, Луценко заявив, що один зі свідків підтвердив причетність Януковича, колишнього глави НБУ Сергія Арбузова, латвійського бізнесмена Василя Мельника і чиновників "Нафтогазу" в 2011 році до розкрадання і легалізації коштів. За матеріалами слідства, в грудні 2010 року Янукович відвідав Латвію для встановлення бізнес-контактів.

"За результатами зустрічі створили спільне підприємство ТОВ "Українсько-латвійський торговий дім". Після зустрічі домовилися про участь підконтрольної Мельнику латвійської компанії в закупівлі НАК "Нафтогаз України" самопідйомних бурових установок, зокрема, у створенні видимості надання послуг з транспортування цих установок на територію України. Вартість цих установок коливалася від 150 млн доларів до 300 млн доларів", - заявив Луценко.

Він додав, що згідно з домовленістю вартість кожної установки планувалося завищувати на 150 млн доларів, з яких 130 млн повинні були йти Януковичу та його оточенню.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ наступного тижня внесе в Раду подання про позбавлення недоторканності нардепа Бакуліна у справі про "вишки Бойка" (закупівля за завищеною ціною вишок для видобутку нафти і газу на Чорноморському шельфі).