ua en ru

Литва може відмовитися від російського газу з 2016 р

Литва може відмовитися від російського газу з 2016 р Міністр енергетики Литви Рокас Масюліс

Литва може відмовитися від послуг російського "Газпрому" в 2016 р., оскільки наприкінці нинішнього року закінчується підписаний на 10 років договір з цією компанією. Про це заявив міністр енергетики Литви Рокас Масюліс в інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі.

В кінці 2014 р. Литва побудувала власний термінал для поставок скрапленого газу, який, за словами міністра, може забезпечити газом всю країну без поставок "Газпрому".

"Технічно ми можемо обзавестися газом тільки з допомогою терміналу, тому в наступному році ми будемо порівнювати його пропозиції постачальників і "Газпрому", і виберемо найбільш економічно корисний для нас варіант", - заявив міністр.

У минулому році Литва підписала п'ятирічний контракт з норвезькою Statoil на поставку танкерами 540 млн куб. м зрідженого газу в рік. Це може забезпечити трохи більше половини всього побутового споживання газу в країні.

В кінці лютого Litgas підписав угоду, за якою в 2016 р. можуть бути організовані поставки скрапленого газу від американської компанії Cheniere Energy. Ведуться переговори і з іншими постачальниками.

Сумарно Литва споживає близько 3 млрд куб. м в рік.

У прес-службі "Газпрому" коментувати заяву міністра не стали, пославшись на те, що міністр висловив тільки "якісь припущення" про майбутніх переговорах з російською компанією.

Нагадаємо, раніше в державній газовій компанії Литви Lietuvos Energija вже допускали, що Литва може відмовитися від поставок російського газу.