ua en ru

Лауреатом премії Сахарова став саудівський блогер Раіф Бадаві

Лауреатом премії Сахарова став саудівський блогер Раіф Бадаві Фото (Deutsche Welle): Раіф Бадаві

Бадаві було заарештовано у 2012 р. і засуджено до 10 років в'язниці

Премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки" 2015 року присуджено блогеру із Саудівської Аравії Раіфу Бадаві, який знаходиться у в'язниці за звинуваченням в образі ісламу. Про це сьогодні, 29 жовтня, оголосив у Страсбурзі Європейський парламент, повідомили у прес-службі ЄП.

Як зазначається, до шорт-листа премії, крім Бадаві, входила група політв'язнів-опозиціонерів з Венесуели, а також убитий у лютому 2015 р. російський опозиційний політик Борис Нємцов.

У 2012 р. Бадаві було заарештовано і засуджено до 10 років в'язниці, грошового штрафу, а також 1 тис. ударів батогом. Перші 50 ударів він переніс у січні. Після жорсткої критики з боку міжнародного співтовариства продовження тілесного покарання було відкладено, згідно з офіційною версією, через стан здоров'я ув'язненого. Але виконання цієї частини вироку надалі не виключено. Неясно також, чи буде переглянуто вирок.

У 2015 р. Раіфа Бадаві було удостоєно премії "За свободу слова" на заснованому медіакомпанією Deutsche Welle (DW) міжнародному конкурсі The Bobs - Best of Online Activism.

Raif Badawi is this year's laureate of the Parliament's Sakharov Prize for human rights activists. Read more about his struggle @ http://epfacebook.eu/Sakharov2015 and “share” to show your support!

Posted by European Parliament on 29 жовтня 2015 р.

Крім Бадаві, до шорт-листа Сахаровської премії 2015 р. було включено російського опозиційного політика Борис Нємцова, убитого в Москві 27 лютого, а також демократичну опозицію Венесуели, представлену об'єднанням "Круглий стіл демократичної єдності" і низкою політв'язнів.

Сахаровська премія "За свободу думки" була заснована у 1988 р. для нагородження людей чи громадських організацій, які відзначилися у справі захисту прав людини і основоположних свобод. Церемонія вручення правозахисної премії за 2015 р. відбудеться 16 грудня у Страсбурзі.

Нагадаємо, українська льотчиця Надія Савченко не увійшла до трійки фіналістів премії Сахарова.