ua en ru

Соболєв: КСУ може скасувати закон про люстрацію 16 квітня

Соболєв: КСУ може скасувати закон про люстрацію 16 квітня Єгор Соболєв

Конституційний суд України (КСУ) у четвер, 16 квітня, розгляне скасування закону "Про очищення влади". Про це в ході брифінгу заявив народний депутат України від партії "Самопоміч", голова комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, голова Громадської люстраційного комітету Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Несподівано, в тому числі для нас, Конституційний суд України на наступному тижні, в четвер, 16 квітня, розгляне скасування закону про очищення влади. Зробить він це на прохання трьох дуже символічних інституцій: першою звернулася Служба зовнішньої розвідки, другими звернулися більшість суддів Верховного суду, третіми звернулися представники "Опозиційного блоку", які втекли з посад, але не втекли з країни", - заявив Соболєв.

За його словами, існує великий ризик, що закон про люстрацію буде скасований Конституційним судом, тому що у КСУ як і раніше сидять люди екс-президента Януковича. "За нашим аналізом, 12-17 суддів Конституційного суду - це люди Віктора Януковича, в тому числі 7 осіб - це люди, які давали йому диктаторські повноваження у 2010 році", - зазначив нардеп.

"З одного боку, ми вимагаємо від правоохоронних органів відзвітувати, що з розслідуванням справи про узурпацію влади, в якому судді КСУ на прохання Януковича зіграли першу скрипку в самому початку його президентства. З іншого боку, ми просимо від правоохоронних органів звітувати, що зроблено з розслідуванням справ про величезні зловживання кожного з цих суддів. І з третього боку, ми просимо суспільство прийти і захистити закон про люстрацію... Ми просимо всіх зібратися 16 квітня о 9:00 під Конституційним судом на вулиці Жилянській і показати, що для людей неприйнятний відмова від люстрації", - розповів Соболєв.

Він також підкреслив, що зараз йде робота з метою поширити поширити дію закону на всіх, хто буде обиратися в депутати і президенти. "І зараз разом з Венеціанською комісією обговорюємо такі поправки", - підсумував він.

Нагадаємо, Конституційний суд України 23 березня надійшло подання Верховного суду України щодо відповідності Конституції України окремих положень закону "Про очищення влади".