ua en ru

КСУ схвалив зміни до Конституції щодо децентралізації

КСУ схвалив зміни до Конституції щодо децентралізації Фото: Конституційний суд України

Офіційні висновки Конституційного суду були оприлюднені сьогодні

Конституційний суд України сьогодні, 31 липня, офіційно оприлюднив Висновок у справі за зверненням Верховної Ради України про децентралізацію влади вимогам статей 157 і 158 Конституції України, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно з висновком суду, запропоновані зміни відповідають частинам 157 і 158 Конституції України не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина.

"Законопроект відповідає статті 158 Конституції України",- оприлюднив висновок головуючий суддя КСУ Василь Бринцев.

За його словами, парламент не вносив зміни до Основного закону в тій частині, в якій плануються зміни.

"КСУ вважає, що законопроект відповідає частині 2 статті 157 Конституції України",- зачитав суддя.

При цьому він також нагадав, що під час розгляду законопроекту свої позиції висловили Президент, Голова Верховної Ради і Прем'єр-Міністр.

Відзначимо, даний законопроект передбачає внесення змін до Конституції України, яким закріплюється відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечується здатність місцевого самоврядування та встановлюється нова система територіальної організації влади в Україні на основі принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

Відзначається, що пропоновані зміни зберігають унітарну форму державного устрою України. Разом з тим, проект закону про децентралізацію пропонує закріпити в Конституції норму, згідно якої "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Крім того, законопроект пропонує закріпити в Конституції положення, згідно з якими систему адміністративно-територіального устрою України складають адміністративно-територіальні одиниці: громади, райони, регіони. Територія України поділена на громади".

"Громада є первинною одиницею в системі територіального устрою України. Кілька громад становлять район. АР Крим та області є регіонами України", - йдеться в проекті змін до Конституції.

Згідно з проектом змін до Конституції щодо децентралізації, територіальна громада, що складається з жителів поселення або поселень, здійснює місцеве самоврядування через органи місцевого самоврядування. Також зазначено, що територіальна громада здійснює місцеве самоврядування безпосередньо шляхом місцевих референдумів та в інших формах, визначених законом.

Органами місцевого самоврядування громади є рада громади як представницький орган і виконавчі органи місцевого самоврядування громади. Голова громади головує на засіданнях ради громади, очолює виконавчий орган місцевого самоврядування громади. Також органами місцевого самоврядування є районна, обласна рада та їх виконавчі комітети. Термін повноважень голови громади, депутатів ради громади, районної, обласної ради, обраних на чергових виборах, становить 4 роки.

Чергові вибори депутатів усіх рад громад, районних, обласних рад, голів громад відбуваються в останню неділю жовтня четвертого року повноважень, а чергові позачергові вибори - не пізніше 180 днів з дня дострокового припинення повноважень.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада України підтримала постанову №2217/АП про направлення до Конституційного суду України законопроекту № 2217а "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)". За відповідне рішення проголосували 288 депутатів при 226 мінімально необхідних.

КСУ отримав звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади на наступний день після прийняття даного рішення в парламенті - 17 липня.

27 липня КСУ почав розгляд даного питання.