ua en ru

КРУ виявило значні порушення в діяльності ДК "Укрекокомресурси"

Головне Контрольно-ревізійне управління (КРУ) виявило низку порушень під час проведення перевірки дотримання вимог законодавства Державною компанією з утилізації відходів як вторинної сировини «Укрекокомресурси», повідомляє прес-служба відомства.
Відповідно до статуту компанії вона створена для господарської діяльності у сфері використання відходів як вторинної сировини. Проте керівник компанії Віктор Ржоткевич, перевищуючи службові повноваження, прийняв рішення про згортання її виробничої діяльності. Наслідком цього стало залучення сторонніх суб'єктів господарювання до збирання, заготівлі та утилізації відходів.

Також під час ревізії фінансово-господарської діяльності ДК «Укрекокомресурси» встановлено, що компанія допустила перевищення фактичних витрат над плановими, затвердженими фінансовим планом.

«Про результати контрольних заходів ми поінформували Кабінет міністрів України, - зазначив заступник голови Державної фінансової інспекції України Денис Красніков. - Для виправлення виявлених порушень та недопущення їх надалі необхідно вжити низку заходів».
Зокрема, при прийнятті рішень щодо зміни напрямів основної діяльності та реорганізації територіальних структурних підрозділів ДК «Укрекокомресурси», погоджувати їх з наглядовою радою компанії, як це передбачено Статутом; дотримуватись вимог законодавства під час укладання договорів щодо збирання, заготівлі та утилізації використаної тари і пакувальних матеріалів (зокрема, зазначати обсяги тари, збір, заготівлю та утилізацію якої компанія зобов'язується організувати); здійснювати аналіз ринкової вартості послуг зі збирання, заготівлі та утилізації тари і пакувальних матеріалів та відповідним чином корегувати очікувану вартість цих послуг; суворо дотримуватися вимог законодавства у сфері державних закупівель та не допускати надалі неправомірного обрання переможців процедур, які є пов'язаними особами та пропозиції яких оформлені неналежним чином.

Для усунення виявлених порушень ГоловКРУ вважає за необхідне зобов'язати ДК «Укрекокомресурси» розірвати договори, укладені з неправомірно обраними переможцями процедури закупівлі послуг, та розглянути питання щодо відповідності Віктора Ржоткевича займаній посаді.
Нагадаємо, нещодавно Кабінет міністрів України звільнив Віктора Ржоткевича з посади президента ДК «Укрекокомресурси».