ua en ru

Кривошея: Новий закон про ринок тютюну забезпечить виконання умов УА з ЄС

Україна повинна привести законодавство у сфері регулювання ринку тютюну у відповідність з законодавством ЄС. Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова підкомітету з питань підприємництва та технічного регулювання комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Геннадій Кривошея.

Він зазначив, що згідно з угодою про асоціацію між Україною і ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання остаточно імплементувати в національне законодавство директиви 2001/37/ЄС про зближення нормативних, регламентних та адміністративних положень держав-членів ЄС щодо виробництва та продажу тютюнових виробів.

На виконання цих вимог групою народних депутатів був розроблений та поданий на розгляд Верховної Ради законопроект № 2430-1 "Про внесення змін у деякі закони України щодо виконання зобов'язань України за угодою про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством по атомній енергії та їх державами-членами (щодо виробництва, презентації та реалізації тютюнових виробів, їх реклами і спонсорства)".

Разом з тим, політик звернув увагу, що зараз у Верховній Радою також розглядається інший, альтернативний законопроект (№ 2820).

"Проектом закону № 2820 пропонується частково адаптувати українське законодавство до іншої директиви - директиви 2014/40/ЄС. Але у випадку з даним законопроектом ми маємо справу не з системним підходом, який враховує особливості регуляторної архітектури українського законодавства, ми маємо справу просто з вибірковим переказом тексту директиви, який представлений у вигляді законопроекту", - заявив він.

Кривошея зазначив, що директива 2014/40/ЄС не зазначена в переліку зобов'язань України за угодою про асоціацію і навіть не впроваджена країнами Європи.

"Але найбільше здивування викликають маніпуляції і порушення регламенту, які відбуваються навколо законопроекту", - сказав він.

Так, за його словами, народними депутатами - авторами законопроекту №2820 вже вносився аналогічний за змістом проект закону (№2430 від 19 квітня 2015 року), який отримав багато критики з боку ГНЕУ, Кабміну, комітету ВР з питань протидії та запобігання корупції, комітету з питань євроінтеграції тощо.

"Це, очевидно, не сподобалося авторам законопроекту, і він був відкликаний. Текст 2820 дослівно повторює текст законопроекту №2430 (єдина різниця - у назві та кількох словах у кінці), - підкреслив Кривошея.

Він також додав, що оскільки законопроект № 2820 реєструвався повторно, він повинен був стати альтернативним проектом №2430-1, про що також вказало у своєму висновку головне науково-експертне управління парламенту.

"Більш того, при повторній реєстрації законопроекту №2820 його авторами було змінено профільний комітет - з податкового, який повинен розглядати законопроекти щодо регулювання ринку тютюну з предметом ведення, на комітет з питань охорони здоров'я, голова якого, пані Богомолець є першим підписантом законопроекту №2820. Такі порушення нівелюють роль комітетів в законотворчому процесі і є неприйнятними", - заявив народний депутат.

"Україні дійсно настав час впроваджувати в своє життя європейські принципи і практики. Але почати варто насамперед із запозичення процесу прийняття законів, їх всебічного публічного обговорення, а також врахування досвіду інших країн, які пройшли шлях адаптації свого законодавства (Польща, країни Балтії, Угорщина)", - резюмував Кривошея.