ua en ru

Криворізька та Зміївська ТЕС перебувають на межі відключення, - ДТЕК

Криворізька та Зміївська ТЕС перебувають на межі відключення, - ДТЕК Фото: Зміївська ТЕС

В українській енергетиці спостерігається системна криза

Криворізька та Зміївська теплоелектростанції (ТЕС) знаходяться на межі відключення. Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, повідомляє прес-служба СКМ.

"В українській енергетиці спостерігається системна криза: дефіцит потужності в енергосистемі країни коливається від 1000 до 3000 МВт. Дві ТЕС відключені через відсутність палива (Слов'янська і Придніпровська), ще дві - на межі відключення (Криворізька і Зміївська), 4 з 15 блоків АЕС знаходяться в ремонті. З системними фінансово-логістичними проблемами стикаються всі генеруючі компанії України - і приватні, і державні", - йдеться в повідомленні.

Тимченко зазначив, що незалежно від того, що відбувається у зовнішньому середовищі, ДТЕК зробить все, що від нього залежить, для підготовки до опалювального сезону. З 1,4 млн тонн вугілля, які в даний момент знаходяться на складах українських ТЕС, 80% - на станціях ДТЕК.

Тимченко підкреслив, що для проходження осінньо-зимового сезону і для того, щоб вітчизняна енергосистема була максимально незалежна від допомоги Росії, необхідно об'єднати зусилля всіх учасників ринку, держави і бізнесу. Зокрема, для цього необхідно розблокувати ж/д переходи для вивезення антрацитового вугілля із зони АТО і відновити пошкоджені високовольтні лінії НЕК "Укренерго", що дозволить підключити до Об'єднаної енергосистеми України Луганську ТЕС, яка може видавати до 1200 мвт електроенергії, що істотно підвищить надійність роботи енергосистеми.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що робота Слов'янської ТЕС продовжена на пару діб.