ua en ru

Кредитори заявили про успішність переговорів з Грецією

Кредитори заявили про успішність переговорів з Грецією Фото: прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас

Кредитори виробили чернетку програми реформ для Греції

Міжнародні кредитори вважають співпрацю з Грецією успішною, відзначаючи, що досягнутий, певний прогрес. Греція згодна на проведення третього раунду реформ, про це повідомляє видання Deutsche Welle.

"Під час переговорів про третю програму допомоги для Греції досягнутий, очевидно, певний прогрес. Кредитори вважають співпрацю з грецькими інстанціями" дуже хорошою". При цьому, за словами джерела з брюссельських дипколах, залишаються ще невирішені питання, по яких у вихідні дні проходитимуть подальші консультації. За повідомленнями ЗМІ, кредитори виробили чернетку програми реформ, яку Афіни повинні будуть втілювати в життя", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, починаючи з минулого тижня, представники Міжнародного валютного фонду (МВФ), Єврокомісії, Європейського Центробанку (ЄЦБ) і європейського фонду ESM проводять консультації про особливості запланованої програми допомоги Греції. Загальний обсяг програми - 82 мільярди євро. Афіни принципово згодні з тим, що їм потрібно проводити новий, третій раунд реформ, який триватиме три роки.

"Ми наблизимося до фінішної прямої", - заявив міністр економіки Греції Йоргос Статакіс.

Як зазначається, документ має бути схвалений парламентом Греції, а потім надано міністрам фінансів країн-членів ЄС. Після схвалення приготування можуть початися з тим, щоб наступного тижня повністю прийняти третій пакет допомоги для Греції. Один із європейських дипломатів описав досягнення угоди в наступні дні як "масштабне, але здійсненне завдання".

У повідомленні також говориться, що 20 серпня Афіни повинні виплатити ЄЦБ близько 3,4 мільярдів євро, не маючи зараз такої суми. Борги можуть бути виплачені з "свіжих" сум. У разі ж браку часу на оформлення всіх паперів, Афіни знову змушені будуть запросити тимчасовий кредит у ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Греція може укласти угоду про нову кредитну програму до 11 серпня.