ua en ru

Кредитори зажадали перегляду умов реструктуризації боргу України

Кредитори зажадали перегляду умов реструктуризації боргу України Фото: комітет кредиторів України очолює фонд Franklin Templeton

Якщо незадоволені кредитори зможуть об'єднати досить багато голосів, це може серйозно ускладнити укладення угоди

Група кредиторів України, власників облігацій, термін погашення яких спливає вже у 2015 році, виступила за перегляд умов попередньої домовленості про реструктуризацію українського боргу. Про це пише Bloomberg.

Як зазначається, кредитори, чиї інтереси представляє американська юридична компанія Shearman & Sterling, вважають раніше узгоджений варіант врегулювання боргового питання "нечесним".

Згідно з умовами угоди, в обмін на списання 20% тіла боргу і відстрочку погашення облігацій кредитори мають отримати пакети спеціально випущених цінних паперів VRI (Value Recovery Instrument), за якими їм за певних умов буде виплачуватися своєрідна компенсація. Зокрема, невдоволення викликав порядок розподілу VRI, котрий, як вважають незадоволені, ущемляє інтереси власників тих українських облігацій, термін погашення яких настає вже у 2015 році.

"Передбачається, що всі власники облігацій отримають однакові пакети нових паперів. Наші клієнти вважають такий підхід несправедливим, оскільки для облігацій з погашенням у 2015 р. відстрочка може скласти більше восьми років, тоді як для інших облігацій вона складе лише близько півроку", - йдеться в повідомленні Shearman & Sterling.

Втім, компанія не розголошує імена кредиторів, інтереси яких вона представляє, і те, яку частку українських облігацій вони контролюють. При цьому відомо, що вже до кінця вересня 2015 р. Україна повинна погасити облігації на суму 500 млн дол., а в жовтні - ще на 600 млн євро. Як пише Bloomberg, частина "вересневих" облігацій належить фонду Franklin Templeton, який очолює комітет кредиторів, з яким раніше вів переговори український Мінфін, проте невідомо, хто контролює інші папери.

Остаточно затвердити угоди про реструктуризацію боргу у 18 млрд дол. влада України планує в середині вересня, проте розбіжності серед кредиторів загрожують зривом угоди. Щоб домовленість набула чинності, на її підтримку мають виступити не менше 75% учасників зборів, у яких візьмуть участь не менше двох третин кредиторів.

За словами головного економіста по Східній Європі компанії UniCredit SpA Любомира Мітова, якщо незадоволені угодою зможуть об'єднати досить багато голосів, це може серйозно ускладнити укладення угоди.

Кредитори зажадали перегляду умов реструктуризації боргу України

Нагадаємо, сьогодні Кабмін зареєстрував законопроекти, необхідні для завершення реструктуризації боргу України.

Як повідомлялося, напередодні на розширеному засіданні уряду міністр фінансів Наталія Яресько розповіла про кроки щодо завершення реструктуризації боргу України. Раніше глава Мінфіну допустила додаткові платежі кредиторам від України у разі зростання економіки.

Зазначимо, на думку директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, договір України із кредиторами допоможе виконати програму МВФ.