ua en ru

Кредитори відстрочили на 4 роки виплату Україною основної частини боргу

Кредитори відстрочили на 4 роки виплату Україною основної частини боргу Фото: міністр фінансів України Наталія Яресько

Україна не буде виплачувати борг до 2019 року

Кредитори погодилися відкласти на 4 роки виплату Україною основної частини державного боргу. Про це йдеться у документі про параметри угоди про реструктуризацію державного боргу, яким має в своєму розпорядженні РБК-Україна.

"Строки погашення тієї частини боргу, яка не буде списано, будуть перенесені з 2015-2023 років на 2019-2027 року. Тобто Україна не буде сплачувати основну суму боргу до 2019 року", - наголошується в тексті.

Нагадаємо, як повідомлялося, кредитори погодилися списати Україні 20% боргу. При цьому негайно будуть списані 3,6 млрд дол. (3,8 млрд дол. спишуть, якщо це буде погоджено з гарантованим державою валютних боргів державних підприємств, а також за євробондами р. Київ).

Таким чином, борг України буде знижено з близько 19,3 млрд дол. до близько 15,5 млрд дол.

"Це знижує співвідношення боргу до ВВП приблизно на 4,3% (по відношенню до прогнозованого ВВП України на кінець 2015 року, згідно з останніми погрозами МВФ). Це значно поліпшить платоспроможність країни та її платіжний баланс", - йдеться в документі.

При цьому наголошується, що відсоткова ставка за боргами майже не змінилася, і буде становити в середньому 7,75% (на даний момент вона становить 7,22%).