ua en ru

Кравченко: понад 14 тисяч безробітних отримали від служби зайнятості кошти на відкриття бізнесу

З початку 2015 року 14 014 офіційних безробітних пройшли у державній службі зайнятості навчання з підприємницької діяльності та отримали кошти на відкриття власної справи. Про це журналістам повідомив заступник голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Сергій Кравченко.

"Якщо у службі зайнятості відсутні вільні вакансії за вашою спеціальністю або ж тестування показало ваші здібності до підприємництва, ми пропонуємо відкрити власну справу. У службі вам допоможуть визначити перспективний вид діяльності, допоможуть написати бізнес-план, а також розібратись в усіх фінансових та юридичних тонкощах підприємницької діяльності. Після захисту бізнес-плану безробітні отримують кошти на відкриття бізнесу. Програма видачі коштів на відкриття власної справи обов'язково продовжить свою роботу і після створення Національного агентства зайнятості. Реформа буде відбуватись за принципом максимального спрощення усіх бюрократичних процедур та залучення інформаційних технологій", - поінформував Кравченко.

Зазначається, що після реєстрації у службі зайнятості, бажаючим відкрити власну справу рекомендується пройти навчання на курсах з "Основ підприємницької діяльності" з метою набуття теоретичних знань з основ обліку та оподаткування діяльності малого підприємництва, мікроекономічних питань, маркетингу та бізнес-планування. Закінчивши навчання, слухачі захищають бізнес-план перед комісією з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю. Потім безробітні у визначені терміни здійснюють державну реєстрацію підприємницької діяльності та подають до центру зайнятості документи, що підтверджують факт реєстрації. Після цього клієнти служби отримують кошти для власної справи.

За словами Кравченка, протягом січня - жовтня 2015 року кожен другий колишній безробітний відкрив власну справу у сфері оптової та роздрібної торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів, кожен десятий - у професійній, науковій та технічній діяльності, стільки ж у сільському, лісовому та рибному господарствах. Заступник голови ДСЗ також наголосив, що з кожним новим звітним періодом збільшується кількість безробітних, які відкривають "стартапи" у галузі інформаційних технологій.

"Реформа служи зайнятості спрямована на покращення якості та функціоналу послуг, а також на адаптацію державної політику у сфері зайнятості до нових викликів на ринку праці. Тим не менше, ефективний досвід таких програм, як виплата одноразової допомоги для відкриття власної справи обов'язково врахується у реформі і буде включена у роботу Національного агентства зайнятості", - підкреслив Кравченко.