ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 7 квітня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 7 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Боротьба з коронавірусом в Україні і світі триває

Коронавірус поширюється в Україні і світі. Пік епідемії в нашій країні за прогнозами Моз може наступити на наступному тижні. В Україні запроваджено масковий режим, а в Києві можуть заборонити пересування на особистому автотранспорті. Детальніше про COVID-19 в Україні і світі 7 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • кількість заражених складає 1462 випадки
  • померли від хвороби 45 осіб
  • лікування середніх і важких випадків хвороби проводиться за державний рахунок
  • в Україні набув чинності масковий режим
  • влада може заборонити пересування на особистому автотранспорті
  • пандемія досягне піку цього тижня

В'їзд в Дніпро обмежать з 8 квітня

У середу почне діяти заборона на в'їзд транспорту в Дніпро з інших регіонів України. Обмеження триватимуть до закінчення карантину. Виняток зроблять лише для транспортних засобів, що беруть участь в забезпеченні життєдіяльності міста.

Кабмін поки не має наміру пом'якшувати карантин

В уряді заявили, що в даний момент немає планів пом'якшувати карантинний режим. У ситуації, що склалася, більш ймовірно посилення обмежень через епідемію коронавіруса. Однак, якщо обстановка з захворюваністю в Україні стабілізується, Кабмін розгляне можливість полегшити карантин.

У Великобританії смертність від COVID-19 виросла в 2 рази

854 людини померли від коронавіруса в Великобританії за минулу добу. У порівнянні з попереднім днем, кількість летальних випадків збільшилася в два рази. Загальна кількість смертей в країні склала 6227 осіб.

Україна на порозі піку захворюваності

Глава МОЗ Максим Степанов заявив, що в активних фазах пандемії кількість пацієнтів різко зростає, що призводить до критичного навантаження на медичну систему. Україна зараз на порозі піку хвороби. Міністр закликав дотримуватися всіх карантинних обмежень, щоб не допустити критичної сітутаціі, як сталося в багатьох країнах.

ВООЗ закликає не поспішати зі скасуванням карантину

У Всесвітній організації охорони здоров'я рекомендують керівництву країн не поспішати зі скасуванням карантинних обмежень, введених для боротьби з коронавірусом. У ВООЗ вважають, що передчасне ослаблення карантину несе ризик повернутися назад до ускладнення ситуації з захворюваністю.

На карантині в Італії перебувають десятки українців

Громадяни України знаходяться в Італії на примусовому карантині або в госпіталях на інтенсивної терапії. Український посол у Римі Євген Перелигін повідомив, що мова йде про десятки громадян нашої країни. Однак їхні імена дипломат не може назвати, в зв'язку з дією системи захисту персональних даних. Така інформація може бути надана родичам за запитом.

ПЛР-тести на COVID-19 можуть робити приватні клініки

МОЗ дозволив ліцензованим приватним лабораторіям, клінікам і іншим установам охорони здоров'я проводити ПЛР-тестування на наявність COVID-19. Такі клініки повинні звытувати по кожному виявленому випадку і інформувати регіональні установи громадського здоров'я.

Запущено мобільний додаток для контролю самоізоляції

В Україні з 7 квітня запущено мобільний додаток для контролю дотримання режимів самоізоляції і обсервації. Він призначений: для людей, які повернулися з-за кордону і підлягають обсервації; хворих, які перебувають на домашньому лікуванні; осіб з підозрою на COVID-19.

Протягом двох тижнів щодня людині будуть приходити повідомлення. Користувач повинен зробити фото, під час чого буде включатися геолокація. Невикористання додатку буде прирівнюватися до порушення карантину і каратися штрафом.

В Японії введено режим НС

У кількох регіонах країни оголошено надзвичайну ситуацію. Протягом місяця обмежувальний режим буде діяти в Токіо і Осаці, а також ще в п'яти префектурах - Канагава, Сайтама, Тібі, Хего і Фукуоці. Уряд Японії пішов на ці заходи, щоб зменшити соціальні контакти населення. На даний момент коронавірус виявлений у 4 тис. японців.

40 тис. киян перебувають в групі ризику COVID-19

До групи ризику входять громадяни, які нещодавно прибули з країн з великим поширенням коронавіруса, і контактні особи хворих. Фахівці столичного монітроінгового центру за сьогоднішній день зробили 1,5 тис. дзвінків для контролю самопочуття і дотримання режиму ізоляції даних осіб.

Більше половини інфікованих в Україні - жінки

Частка зараження коронавірусом серед чоловіків нижче, ніж у жінок. Так, 54,2% інфікованих в Україні - жіночої статі. Також кількість летальних випадків більше серед жінок - 65,6%.

У Китаї за добу не зафіксовано летальних випадків

За минулу добу в Китаї не помер жоден пацієнт з COVID-19 вперше з січня. Уже завтра Ухань, який став епіцентром спалаху коронавіруса в країні, вийде з режиму ізоляції. З 8 квітня жителі Уханя і провінціі Хубей зможуть виїжджати за межі регіону.

Число хворих COVID-19 перевищило 1400

На 7 квітня в Україні виявлено 1462 випадки інфікування коронавірусом. За минулий день тести на COVID-19 дали позитивний результат у 143 осіб.

На даний момент число летальних випадків зросло до 45, одужали 28 пацієнтів. Триває дослідження ще 521 підозри на коронавірус.

дані про хворих по регіонахФото: дані про хворих по регіонах (facebook.com phc.org.ua)

Статистика по Україні

В Україні зафіксовані 1319 випадків зараження інфекцією коронавирусной На даний момент померло 38 осіб, а вилікувались - 28.

протягом доби нові смерті від COVID-19 відбулися в Закарпатській, Тернопільській, Кіровоградській, Івано-Франківської, Ужгородської, Київській і Донецькій областях. За даними Моз, більша частина летальних випадків обумовлена важкими серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом.

Десятки хворих у важкому стані перебувають в інфекційних лікарнях Львова, Чернівців та Києва. За добу госпіталізовано 79 заражених, мобільні бригади провели тести у 676 людей. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, за 12 днів приріст інфікованих склав 27%. Нові випадки інфекції виявлено у Львівській, Одеській, Тернопільській та Черкаській областях.

У Києві за добу захворіло 22 особи, всього виявлено 267 випадків, четверо жителів померли.

Масочний режим і нові заборони

В країні набула чинності постанова уряду про посилення карантину. Згідно основним вимогам, громадяни України в громадських місцях повинні носити маски і респіратори, також необхідно мати при собі засвідчують документи.

Кабміном заборонені пересування по вулицях групами більше 2-х чоловік, дітям до 14 років не можна перебувати на вулиці без супроводу дорослих, закриті для відвідування спортмайданчики, школи, парки і сквери, заборонені будь-які масові заходи.

Крім хворих і контактували з ними, наказано перебувати на самоізоляції літнім людям старше 60-ти років.

Перші порушення введеного режиму вже зафіксовані в Києві. Сутичка з поліцією сталася в Гідропарку з-за заборони займатися на спортмайданчиках. Двоє чоловіків були затримані і доставлені у відділення. Мер столиці Віталій Кличко заявив, що у зв'язку з численними порушеннями карантину влади країни можуть заборонити пересування приватних автомобілів. "Якщо далі буде продовжуватися недотримання правил, держава може запровадити суворі обмеження. Зрозуміло, що вони також будуть діяти і в столиці, коли їздити будуть тільки ті, хто забезпечує життєдіяльність нашого міста", - сказав Кличко.

З моменту введення карантину поліція склала 3922 адміністративних протоколи, з них 182 за порушення самоізоляції, розслідується 46 кримінального виробництв, інформує МВС.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов уточнив випадки, при яких держава оплачує ліки для пацієнтів з COVID-19. "Питання лікування, особливо середньої тяжкості і тяжких хворих - це те, що повинне виконувати держава. І ми зараз в терміновому порядку переглядаємо це. Переглядаємо пакети медичних послуг і медичних гарантій", - заявив Степанов.

Під час пандемії жодна лікарня не буде закрита в Україні. Таку обіцянку дав президент Володимир Зеленський. "Ми не маємо права закривати лікарні або зупиняти фінансування", - сказав глава держави.

З-за закриття 115 контрольно-пропускних пунктів на кордоні скупчилися сотні вантажівок з різними товарами. В даний час проїзд транспорту через кордон здійснюється тільки через 19 КПП.

За інформацією Держприкордонслужби, з Туреччини евакуйовані 35 українців поромом в Чорноморськ. Далі в супроводі поліції люди були доставлені на 14-денну обсервацію.

Пандемія коронавіруса в світі

У США протягом 24 годин захворіли коронавірусом понад 30 тисяч осіб. На даний момент в країні інфіковані 337 620, померли 9643. Половина летальних випадків припадає на Нью-Йорк – 4159. Влада прогнозують подальше різке збільшення смертності на цьому тижні. Через пандемію в країні прогнозують від 100 до 240 тисяч летальних випадків. "Це буде наш Перл-Харбор, наше 11 вересня, тільки на цей раз події не будуть локалізовані. Це буде відбуватися по всій країні", - сказав головний санітарний лікар США Джером Адамс.

Німеччина стала четвертою країною світу, кількість хворих в якій подолало 100 тисяч. При цьому в країні зафіксовано 1584 смертей від ускладнень COVID-19.

В Іспанії за добу померли від коронавіруса 637 осіб, захворіли 4273. Загальне число інфікованих досягло 135 тисяч, заражені близько 20 тисяч лікарів.

Кількість смертей від пандемії в Італії досягло 16523. За добу зафіксована загибель 636 пацієнтів, число інфікованих досягло 132 547.

У Румунії через пандемії президент Клаус Йоханнис на місяць продовжив надзвичайний стан. Японський прем'єр-міністр Сіндзо Абе заявив про введення надзвичайної ситуації в семи префектурах. На Філіппінах поліція застрелила нетверезого чоловіка, який відмовився надіти медичну маску і напав на правоохоронців.

На час карантину у Франції поліція ввела цифрове дозвіл на пересування по вулицях. Відповідне додаток встановлюється на смартфони громадян. А у Фінляндії зіткнулися з гострим дефіцитом робочої сили і планують запустити чартерні авіарейси для сезонних працівників, в тому числі і з України.