ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 6 квітня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 6 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні заборонили відвідування парків та зон відпочинку, а в громадських місцях обов'язкова наявність масок

Україна і світ продовжують боротьбу з пандемією коронавірусу. Країни продовжують карантин через зростання інфікування, а МОЗ істотно посилює обмеження для українців. З сьогоднішнього дня вводиться масковий режим і обов'язкова самоізоляція для громадян від 60 років. Детальніше про протидію COVID-19 в Україні, а також ситуація в світі на 6 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • кількість виявлених випадків коронавіруса в Україні зросла до 1319;
  • 38 осіб із діагнозом COVID-19 померли, 28 пацієнтів одужало;
  • коронавірусом в Україні частіше хворіють люди у віці 30-69 років;
  • пік епідемії очікується після 14 квітня;
  • з 6 квітня на вулицю не можна виходити без документів;
  • заборонені прогулянки в парках, скверах, зонах відпочинку;
  • в світі захворіло понад 1,2 млн. осіб.

За порушення карантину відкрито 46 кримінальних справ

З початку дії карантинного режиму в Україні співробітники Нацполіціі склали 3922 адміністративних протоколи через порушення введених обмежень, з них 182 протоколи - за недотримання самоізоляції. Також правоохоронці розслідують 46 кримінальних проваджень за порушення карантину.

В Україні готові до роботи аеромедичні бригади

8 вертольотів служби аеромедичної евакуації України готові до роботи в умовах епідемії коронавірусу. Такі медичні бригади можуть оперативно госпіталізувати хворих до медичних закладів та проводити реанімаційні заходи на території України.

Група ризику COVID-19 в Україні

Більшість померлих з підтвердженим діагнозом COVID-19 мали супутні захворювання. У 74% були проблеми з серцево-судинною системою, 40% страждали на цукровий діабет, 11% мали захворювання легенів, у 7,5% померлих були хвороби нирок або новоутворення.

З 38 летальних випадків в Україні 87% - особи у віці від 50 років, більшість з них - жінки.

Пік захворюваності в Польщі прогнозують на кінець весни

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій заявив, що країна знаходиться тільки на початку боротьби з епідемією коронавіруса, а пік захворюваності настане в травні-червні. Загальна кількість хворих в Польщі на 6 квітня составлет 4,2 тис. осіб, 98 випадків інфікування закінчилися летально.

Лікування середніх і важких випадків COVID-19 - безкоштовне

У Мінзравом пояснили, що на даний момент в Україні за державні кошти лікують тільки пацієнтів, які знаходяться в середньому та тяжкому стані. За словами глави МОЗ Максима Степанова, для лікування таких випадків використовються "достатньо дорогі ліки".

На кордоні закрилося ще кілька КПП

З 7 квітня на державному кордоні залишаться відкритими лише 19 пунктів пропуску для проїзду на особистому автомобільному транспорті. Для пішого перетину кордон закритий.

Згідно з постановою Кабміну, з 00:00 7 квітня 2020 до закінчення карантину закритими будуть 115 пунктів пропуску, ще в 28 КПП тимчасово припинено пішохідне сполучення.

У Києві можуть обмежити пересування на особистому авто

Мер столиці Віталій Кличко заявив, що в разі подальшого недотримання карантинного режму, в Києві допускають обмеження пересування на особистому автотранспорті. Дозволять їздити тільки особам, які забезпечують життєдіяльність міста.

В Іспанії знизилася захворюваність

За минулу добу в Іспанії заразилися коронавірусом 4273 людини, що є найнижчим показником за два тижні. Також спостерігається незначне зменшення смертності від вірусу. Так, за станом на ранок понеділка померли 637 осіб порівняно з 674 загиблими в попередній день. Всього від коронавіруса померли понад 13 тис. іспанців. Загальна кількість заражених досягла 131 тис.

Більше 30 тис. американців захворіли коронавірусом за добу

США є лідером у світі за темпами поширення інфекції. Загальна кількість виявлених випадків досягла 337 тис., 9,6 тис. осіб померли. Епіцентром коронавіруса в країні є Нью-Йорк, де кількість хворих (123 тис.) становить третину від загального числа випадків в США. В уряді заявили, що в найближчі тижні смертність в країні досягне пікових значень.

Динаміка інфікування в Україні

За 12 діб середній темп приросту заражених коронавірусом становить 27%. Динаміка приросту за останню добу в Україні становить 7% (на 6 квітня виявлено 68 нових випадків захворювання).

При цьому, кількість летальних випадків збільшилася до 38. За даними Міністерства охорони здоров'я, за день померли шість інфікованих COVID-19, більшість з них - люди похилого віку з хронічними захворюваннями.

В Україні збільшать кількість тестувань на COVID-19

На даний момент в країні близько 250 тис. тест-систем для ПЛР-діагностики коронавіруса. Цієї кількості достатньо для проведення тестування у всіх можливих випадках. За заявою головного санлікаря України Віктора Ляшко, найближчим часом кількість тестувань буде збільшено.

Британського прем'єра госпіталізували з коронавірусом

Борис Джонсон захворів COVID-19 10 днів тому, а вчора був госпіталізований для обстеження. У прем'єр-міністра Великобританії все ще зберігаються постійні симптоми, а обстеження є "попереджувальним кроком" за порадою лікаря.

Кількість інфікованих в Україні зросла до 1319

МОЗ оновило статистику по ситуації з поширенням коронавіруса в Україні. За добу було виявлено 68 нових випадків, загальна кількість хворих збільшилася до 1319. Зареєстровано вже 38 смертей від COVID-19, повністю одужали 28 осіб.

Найвища захворюваність - в Києві, Чернівецькій та Тернопільській областях.

статистика по областямФото: статистика по областям (facebook.com phc.org.ua)

Посилення карантину

Кабінет міністрів України своєю постановою посилив карантинний режим в країні. З 6 квітня вводяться додаткові заходи для безпеки населення і обмеження соціальної активності:

  • в громадських місцях необхідно обов'язково носити маску або респіратор;
  • переміщатися по вулиці дозволяється групами не більше 2-х осіб, крім необхідності супроводу дітей;
  • діти до 14 років не можуть перебувати в громадських місцях без супроводу дорослих родичів;
  • забороняється відвідування парків, скверів, лісопаркових і прибережних зон відпочинку, дитячих і спортивних майданчиків;
  • проїзд в громадському транспорті здійснюється за спецперепустками, кількість пасажирів обмежується числом місць для сидіння;
  • на в'їздах в області встановлюються пункти пропуску для перевірки стану здоров'я всіх проїжджаючих;
  • відвідувачі і персонал закладів послуг і торгівлі повинні бути в захисних масках, кількість людей всередині приміщень не повинен перевищувати 1 особа на 10 кв.м.

З 6 квітня обов'язкове носіння засобів індивідуального захисту у всіх громадських місцях. Під громадьскими місцями маються на увазі об'єкти або частини споруд, відкриті для населення (під'їзди, підземні переходи, стадіони, парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

При цьому, органи місцевої влади можуть розширити цей перелік. Так, з 6 квітня в Києві обов'язково носіння маски або респіратора на вулиці.

Самоізоляція для пенсіонерів

Уряд наказав дотримуватися режиму самоізоляції всім особам старше 60 років, тому що дана вікова група знаходиться в найбільшій групі ризику захворюваності COVID-19.

Люди похилого віку до закінчення карантину мають залишатися вдома. У разі якщо про них нікому подбати, дозволяється виходити в магазин чи аптеку на відстань не більше 2 км від будинку. Також можна вигулювати домашніх тварин.

Крім пенсіонерів самоізоляції повинні дотримуватися люди з підозрою на коронавірус, контактні особи заражених, інфіковані з легкою формою захворювання.

Темпи поширення COVID-19 в Україні

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що коронавірус в Україні має менший темп поширення, ніж в країнах лідируючих по захворюваності в світі.

Приріст нових випадків інфікування українців на добу становить 14%. Так, якщо в Італії зараження від 100 до 1200 осіб відбулося за 6 днів, то в Україні - понад 9 днів.

Коронавірусом частіше хворіють українці у віці 30-69 років. Серед летальних випадків 65,6% - жінки. Більшість померлих були старшими за 50 років, 84% мали супутні хронічні захворювання (діабет, серцево-судинні, хвороби нирок, легенів).

Боротьба з коронавірусом у світі

У США прогнозують пік смертності через тиждень. Епіцентром епідемії в країні став Нью-Йорк, де лікарі змушені носити дощовики і сміттєві мішки через брак халатів. Дональд Трамп розпорядився направити в Нью-Йорк тисячу військовослужбовців і військових медиків.

У Німеччині останні три дні фіксують зниження темпів захворюваності. 5 квітня число інфікованих знизилося на 146 випадків у порівнянні з 6082 новими зараженнями, виявленими в суботу. У п'ятницю було зареєстровано 6174 нових інфікованих. Всього в країні захворіло вже 97 тис. осіб.

В Італії зменшується число пацієнтів у важкому стані. Вперше з моменту початку епідемії кількість пацієнтів відділень інтенсивної терапії знизилася. На 5 квітня 3994 пацієнтів з коронавірусом перебували в реанімаційних відділеннях, що на 74 менше, ніж 4 квітня.

Іспанія випередила Італію за кількістю заражених коронавірусом і знаходиться на другому місці за швидкістю поширення захворювання в світі після США. Число смертей 5 квітня зросло на 674, склавши 12 418 померлих. Днем раніше від коронавіруса в Іспанії померли 809 осіб.

У Великобританії посилять карантин, якщо населення буде ігнорувати правила перебування вдома і соціального дистанціювання. Уряд може заборонити вправи на свіжому повітрі. Для запобігання поширенню інфекції в країні звільнять близько 4 тис. ув'язнених "низької групи ризику".

Іран частково відновить економічну діяльність з 11 квітня. Незважаючи на те, що в країні щодня фіксуються не менше 100 випадків COVID-19, президент повідомив про відновлення діяльності "з низьким рівнем ризику" з суботи. Держслужбовці будуть працювати віддалено з 11 квітня, заборона на масові заходи і роботу навчальних закладів продовжена до 18 квітня.

У Франції 7 квітня розпочнуть дослідження з переливання плазми крові людям з коронавірусом від людей, які вже одужали. У випробуваннях візьмуть участь 200 пацієнтів, а результати стануть відомі через 2-3 тижні.

В Австрії для боротьби з поширенням коронавіруса будуть відстежувати місце розташування громадян за допомогою смартфонів або спеціальних брелоків. Дані заходи необхідні, тому що уряд планує в найближчому майбутньому послабити заборону на вихід з дому.