ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 28 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 28 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Кількість інфікованих в Україні продовжує зростати

Україна і світ продовжують боротьбу з пандемією коронавірусу. У нашій країні випадки зараження COVID-19 фіксуються у все більшій кількості областей. Уряд і місцева влада посилюють карантин і вводять додаткові обмеження у зв'язку з надзвичайною ситуацією в Україні. Подробиці поширення пандемії в Україні і світі 28 березня - у матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • за дві доби кількість хворих в країні збільшилася до 311 осіб
  • підтверджені 8 випадків смерті українців у країні та 4 за кордоном
  • Україна закрила кордони, МЗС запровадив програму "Захист"
  • МОЗ запускає спецбригади з виявлення інфікованих
  • у країні почали повністю блокувати окремі регіони і населені пункти

В Італії померли від коронавірусу понад 10 тисяч осіб

Станом на вечір суботи кількість летальних випадків від коронавірусу в Італії становить 10 023. За останню добу жертвами COVID-19 стали 889 жителів Італії. При цьому кількість підтверджених випадків коронавірусу в країні зросла до 92 472.

Вінниця вводить обмеження на в'їзд у місто

З 20:00 суботи, 28 березня, у Вінниці будуть введенні обмеження на в'їзд у місто. Водії зможуть в'їхати у місто з київського, хмельницького та немирівського напрямків.

На в'їздах у місто вже встановлено спеціальні блокпости, на яких чергуватимуть медики, правоохоронці та співробітники ДСНС. На блокпостах будуть перевіряти температуру водіїв та пасажирів, а також дезінфікувати транспортні засоби.

Коронавірус в ще одного нардепа

Коронавірус зафіксований у ще одного нардепа - Анни Скороход. Вона порекомендувала всім, хто з нею спілкувався останнім часом, піти на 14 днів на самоізоляцію

Ще три летальні випадки

В Україні збільшилася кількість летальних випадків від коронавірусу. Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, три нових випадки зафіксовано в Івано-Франківській, Рівненській та Сумській областях. Таким чином, від COVID-19 в нашій країні померли 8 українців.

Число заражених зросло

Станом на 10:00 28 березня в Україні зафіксовано 311 випадків зараження коронавірусів:

  • Вінницька обл. — 16 випадків;
  • Волинська обл. — 2 випадки;
  • Дніпропетровська обл. — 7 випадків;
  • Донецька обл. — 2 випадки;
  • Житомирська обл. — 4 (1 летальний) випадки;
  • Закарпатська обл. — 1 випадок;
  • Запорізька обл. — 10 випадків;
  • Івано-Франківська область — 28 (3 летальних) випадків;
  • м. Київ — 74 випадки;
  • Київська обл. — 41 випадок;
  • Львівська обл. — 5 випадків;
  • Луганська обл. — 2 випадки;
  • Миколаївська обл. — 1 випадок;
  • Одеська обл. — 6 випадків;
  • Полтавська обл. — 1 випадок;
  • Рівненська обл. — 9 випадків (1 летальний);
  • Сумська обл. — 5 випадків (1 летальний);
  • Тернопільська обл. — 43 випадки (1 летальний);
  • Харківська обл. — 1 випадок;
  • Херсонська обл. — 1 випадок;
  • Хмельницька обл. — 1 випадок;
  • Черкаська обл. — 3 випадки;
  • Чернівецька обл. — 47 (1 летальний) випадків;
  • Чернігівська обл. — 1 випадок.

Жодного випадку інфікування не зафіксовано в Кіровоградській області.

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 28 березня

Коронавірусом може перехворіти до 22 млн українців

За словами в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я Ігоря Кузіна, перехворіти на коронавірус може до 22 мільйонів українців. Він також вважає, що імунітет від перенесеної інфекції є нестійким і через 3 місяці людина може захворіти повторно.

"Швидше за все, що це буде та інфекція, яка буде циркулювати щорічно. Вона буде дуже схожа на звичайний грип, з яким ми стикаємося щороку. Швидше за все, що вона буде розвиватися таким чином, що вона буде зменшувати свою вірулентність", - додав він.

Кількість інфікованих в Україні стрімко зростає

Кількість інфікованих збільшилася у Вінницькій, Рівненській, Тернопільській, Сумській, Житомирській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Київській областях Перший випадок зараження виявлено в Полтавській області.

П'ять співробітниць пологового будинку заразилися у Вінниці. Весь акушерський корпус з 7 породіллями і 14 вагітними закритий на карантин. У Чернівцях у важкому стані знаходиться пацієнт з підозрою на коронавірус.

З-за нових заражень і летального випадку в Рівненській області поліція заблокувала село Тинне Сарненського району.

Військові обмежують в'їзд в Донецьку і Луганську області з боку інших регіонів країни.

У Дніпропетровській області повторні тести не виявили інфекції у першого заразилася в регіоні.

У Львівській області влада збирається провести масові тестування. "Перші масові тестування буде проведено з середини наступного тижня", - заявив голова облдержадміністрації Максим Козицький.

СБУ виявила велику контрабандну партію неякісних ліків і підроблених експрес-тестів для виявлення коронавірусу.

Число заражених у Києві зросла до 55 осіб. Мер міста Віталій Кличко заявив про створення єдиної інформаційної бази хворих та контактуючих з ними. Медики і поліція створюють моніторингову групу, яка буде стежити за лікуванням і карантином цих осіб.

За даними МОЗ, велика частина хворих - люди середнього віку. В цей час відомство створює спецбригади, які будуть приїжджати додому до українців з підозрою на коронавірус для забору зразків і подальшого аналізу в лабораторії. На думку головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, це скоротить кількість відвідувань лікарень інфікованими.

У Криму влада окупованого півострова повідомили про 14 заражених. Всі хворі повернулися з-за кордону.

За кордоном від коронавірусу померла четверта українка. За даними Держприкордонслужби, перед закриттям кордонів за кілька годин в країну повернулися 18 тисяч громадян, в тому числі 6,5 тисяч прийшли на пропускні пункти пішки. Для тих же, хто застряг за кордоном МЗС розгортає програму "Захист". Працівники диппредставництв повинні підтримувати зв'язок з громадянами і допомогти їм перечекати карантин.

"Укрзалізниця" направила поїзд за українцями. Його повернення заплановано на 29 березня.

Епіцентр пандемії змістився

Число інфікованих коронавірусом у Сполучених Штатах перевищило Китай і Італію, і склала 85,3 тисячі осіб. На цей час зафіксовано 1246 летальних випадків. У зв'язку з різким зростанням числа хворих президент Дональд Трамп оголосив режим надзвичайної ситуації в 12 штатах.

В Сінгапурі ввели штраф у розмірі 7 тисяч доларів або арешт на півроку тюрми за навмисне порушення дистанції і наближення до людей.

Крім того, британський прем'єр-міністр Борис Джонсон заразився коронавірусом. Він самоізолювався в резиденції уряду на Даунінг-стріт. За останню добу в Сполученому Королівстві помер від пандемії 181 осіб, загальне число летальних випадків склало 759.

Коронавірус у світі

В Німеччині Міністерство внутрішніх справ оприлюднило найгірший сценарій розвитку пандемії. Очікується, що без суворого карантину 70% населення країни будуть інфіковані, 80% хворих будуть потребувати госпіталізації, кількість летальних випадків складе більше мільйона.

Влада Іспанії повідомили про новому спалаху смертей в країні. За добу від хвороби померли 769 осіб. На цей час число смертельних випадків досягло 4858.

В країні 64 тис. інфікованих, серед яких 9,5 тис. лікарі.

В Італії колишній віце-прем'єр Маттео Сальвіні запропонував вийти з Євросоюзу. Політик піддав різкій критиці влади ЄС за зволікання у прийнятті заходів щодо ліквідації наслідків пандемії.

"Це безумство. Європа бере ще 15 днів для того, щоб вирішити, що робити і кому і як допомагати, якщо допомагати. В надзвичайних умовах, коли люди помирають сьогодні від запалення легенів, а завтра, можливо, будуть вмирати від бідності", - сказав Сальвіні.

За останню добу в Італії від коронавірусу померли 919 осіб. Загальне число жертв пандемії в країні досягло 9134.