ua en ru

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 13 квітня

Коронавірус в Україні та світі: що відомо на 13 квітня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні зафіксовано понад 3 тис. випадків COVID-19

Швидкість поширення коронавірусу в світі продовжує зростати. Кількість хворих наближається до 2 млн. Для боротьби з пандемією країни подовжують карантинні обмеження, а в Україні прогнозують оптимістичний сценарій з інфікуванням не більше 2% населення. Детальніше про COVID-19 в Україні та світі на 13 квітня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • коронавірус діагностований у 3102 українців
  • кількість летальних випадків зросла до 93
  • більше 80% померлих від COVID-19 в Україні мали супутні захворювання
  • МОЗ прогнозує новий спалах коронавірусу в жовтні
  • на всій території США введений режим стихійного лиха
  • дослідження підтвердили можливість поширення вірусу на відстань до 4 метрів

Проти порушників карантину відкрито понад 50 кримінальних справ

Правоохоронні органи України відкрили 56 кримінальних проваджень, 30 з яких пов'язані з порушенням санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам, а 26 - щодо порушення карантинних заходів.

Також через порушення карантинного режиму складено понад 6 тис. адмінпротоколів. Найбільша кількість в Дніпропетровській області - 1008, Києві - 791, Львівській області - 453, Запорізькій - 398, Одеській - 303 і Харківській області - 301.

У Києво-Печерській лаврі зростає кількість смертей від коронавіруса

Сьогодні підтвердився другий летальний випадок COVID-19 серед ченців лаври. Загальна кількість хворих досягла 90 осіб, декілька ченців госпіталізовано.

З 13 квітня в Києво-Печерській лаврі введені додаткові карантинні обмеження, доступ відвідувачів на територію заборонений ще з 5 квітня.

Лукашенко спростовує інформацію про померлих від COVID-19 в Білорусі

У Білорусі зафіксовано 2,9 тис. випадків коронавіруса, з них 29 летальних. При цьому президент країни стверджує, що причиною смерті громадян є не коронавірус, а супутні захворювання. Також Лукашенко заявив, що не планує вводити карантин у країні, незважаючи на зростання випадків зараження серед населення.

У Франції ізолювали екіпаж авіаносця

1,9 тис. людей з атомного авіаносця "Шарль де Голль" відправлені на карантин після виявлення коронавіруса у 50 моряків. Весь екіпаж судна евакуювали на берег і перевезли в військові медустанови на півдні Франції.

Рада прийняла зміни до бюджету через пандемію COVID-19

На позачерговому засіданні 13 квітня парламентарії проголосували за виділення коштів в розмірі 64,67 млрд гривень на створення Фонду боротьби з коронавірусом. У змінах до бюджету передбачено фінансування виплат медичним працівникам, доплат до пенсій, соціальної допомоги населенню.

Також кошти Фонду підуть на закупівлю медичних товарів, робіт, послуг, грошову допомогу родичам медпрацівників, які загинули від коронавіруса.

Тимчасові госпіталі і обробка даних хворих коронавірусом

Верховна рада прийняла зміни до закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", що стосуються заходів по боротьбі з COVID-19.

Зокрема, на час карантину при необхідності можуть бути створені тимчасові спеціальні госпіталі для обсервації хворих. Також на період дії обмежень дозволяється обробка персональних даних (ПІБ, стан здоров'я, місце проживання та ін.) без згоди особи.

Українські церкви готуються до онлайн-богослужінь на Великдень

Президент Володимир Зеленський заявив, що кожен день коронавіурсом заражаються вже не десятки, а сотні українців. На думку глави держави, зібрання та натовпи на Великодні свята - прямий шлях захворіти самому і заразити близьких. Тому святкування Великодня в новому форматі в цьому році стане "справжнім проявом любові до ближнього".

У США від коронавірусу померло 22 тис. осіб

Жертвами COVID-19 стало більше 22 тис. американців, що є найвищим показником у світі. Кількість смертей за добу перевищила 1,5 тис.

Також в США виявлено найбільшу кількість випадків інфікування в порівнянні з іншими країнами - 557 тис. На думку головного інфекційного лікаря країни Антоніо Фочі, жертв мало бути значно менше, якби влада раніше ввлела карантин.

Штрафи за порушення карантину виписали трьом церковникам

Незважаючи на заборону проведення масових заходів, в декількох храмах 12 квітня спостерігалося велике скупчення людей. Зокрема, в Рівному відбулося масове освячення верби. Відвідувачі Свято-Вознесенського собору УПЦ МП і священнослужителі були без масок і не дотримувалися дістранції.

Трьом церковникам винесені адміністративні штрафи. Правоохоронці розглядають ще 12 випадків порушення карантину.

У МОЗ повідомили про новий препарат для лікування COVID-19

При лікуванні коронавіруса може допомагати "Плакневіл". Даний лікарський засіб буде найближчим часом включено до програми "Доступні ліки", для того щоб препарат був в аптеках і стало можливо контролювати його оборот.

У Німеччині знижується захворюваність COVID-19

Протягом останніх 3-х діб в країні фіксується зменшення нових випадків коронавірусу. Так, за минулий день діагноз підтвердився у 2537 хворих, тоді як добою раніше було зареєстровано 2821 випадок COVID-19. Всього в Німеччині кількість інфікованих коронавірусом зросла до 123 016 осіб, з них 2799 померли.

Кількість хворих в Україні перевищила 3 тис.

МОЗ оновив статистику по виявленим випадкам COVID-19 на ранок 13 квітня. За минулу добу заразилося 325 осіб. Всього в Україні коронавірусна хвороба підтверджена у 3102 пацієнтів.

Третій день кількість випадків одужання перевищує показники смертності. На сьогодні зафіксовано 93 летальних випадки, 97 осіб повністю вилікувались.

Київ, Чернівецька та Івано-Франківська області лідирують за темпами поширення COVID-19.

статистика по областямФото: статистика по областям (facebook.com phc.org.ua)

Понад 1,8 млн людей у світі заразилися коронавірусом

На 13 квітня число інфікованих в світі перевищило 1,8 млн. Найвищі показники захворюваності зберігаються в США, де заражені COVID-19 560 тис. громадян, з них померли близько 22 тис. Більше 32 тис. американців одужали.

На другому місці після США йде Іспанія. Кількість заражень в країні становить понад 166 тис, в Італії - 156 тис. підтверджених випадків. У Франції та Німеччині це число становить понад 132 тис. та 127 тис. Осіб відповідно.

Дані МОЗ по COVID-19

Кількість інфікованих в країні за минулий день збільшилась на 266 осіб. Загальне число хворих коронавірусом з початку епідемії зросло до 2777, з них 89 українців вже одужали.

На стаціонарному лікуванні перебувають 1100 пацієнтів. 54 осіб у важкому стані, підключені до апарату ШВЛ.

Коронавірусом частіше хворіють жінки (54%), а найбільше число випадків зараження виявлено у віковій групі 50-59 років (21,7%).

Кількість смертей від COVID-19 в Україні зросла до 83. Летальні випадки зафіксовані в 18 областях, переважно серед осіб від 50 років з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, легенів, цукровим діабетом, новоутвореннями.

Захворюваність стрімко зростає в Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій областях та столиці.

Боротьба зі спалахом коронавірусу в Україні

Завдяки введеним обмеженням, подальше поширення COVID-19 в Україні може пройти за оптимістичним сценарієм. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко допустив ймовірність інфікування не більше 2% населення при дотриманні карантину. З таким показником захворюваності система охорони здоров'я зможе впоратися "безболісно".

У той же час, зараження 10% громадян призведе до колапсу в медичній системі, тому важливо розтягнути цей показник у часі. Стримати поширення захворювання допоможе відмова від походу до церкви і в гості під час Великодніх свят.

При цьому Ляшко зазначив, що найближчим часом кількість хворих коронавірусом може істотно збільшитися, тому що вже введений в дію алгоритм тестування всіх пацієнтів з пневмонією і контактних осіб інфікованих.

У МОЗ заявили, що в майбутньому коронавірус стане сезонним захворюванням і буде повертатися в Україну циклічно. Наступний спалах захворюваності прогнозується в жовтні цього року.

13 квітня заплановано позачергове засідання Верховної ради. На розгляд винесено законопроект щодо змін до держбюджету у зв'язку з епідемією коронавіруса. 64,67 млрд гривень планується виділити на створення Фонду боротьби COVID-19. Також передбачається додаткове фінансування медичного обслуговування, надбавок до пенсій, соціальних виплат.

Посилені заходи контролю дотримання карантину ввели в Києві. Для боротьби з порушниками співробітники Нацполіціі використовують дрони з гучномовцями. За допомогою безпілотних апаратів правоохоронці сповіщають громадян про карантинні правила в громадських місцях.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв українським вченим винагороду в розмірі 1 млн доларів за розробку вакцини або ліків від COVID-19.

Поширення COVID-19 в світі

Загальна кількість інфікованих коронавірусом в світі перевищила 1,8 млн осіб, число померлих досягло 111 тис.

США продовжує лідирувати за темпами поширення інфекції і за показником смертності. 503 тис. американців захворіло з початку епідемії, 20,6 тис. пацієнтів померли від COVID-19. Число загиблих зросло з 10 до 20 тис. всього за п'ять днів. 12 квітня президент США ввів режим стихійного лиха у всіх 50 штатах, вперше за всю історію країни.

Ізраїль повністю закритий на в'їзд через коронавірус. Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху розпорядився тимчасово закрити країну на в'їзд, поки всіх раніше прибулих пасажирів не розмістять на карантин в спеціально відведених готелях. Також влада Ізраїлю заблокувала кілька районів Єрусалима, в зв'язку з високим рівнем захворюваності. Закрито синагоги, діє масковий режим, введені обмеження на в'їзд і виїзд.

Іран поновлює економічну діяльність з "низьким рівнем ризику". Міністерство охорони здоров'я розробило новий план соціального дистанціювання, який сумісний з принципами ВООЗ. Дані урядові заходи будуть реалізовуватися поетапно.

У Китаї за добу було зафіксовано 99 нових випадків коронавіруса, при цьому 97 хворих прибули з-за кордону. Раніше в КНР закрили кордон з Росією в автомобільному пункті пропуску "Прикордонний-Суйфеньхе" в Примор'ї через спалах COVID-19.

Уряд Саудівської Аравії продовжив дію комендантської години через зростання захворюваності. В останні 3 дні в країні фіксується по 300 нових випадків коронавірусу. 24-годинна комендантська година діє в столиці Ер-Ріяді і великих містах. В інших місцях обмеження вводяться з 15:00 до 6:00.

Після спаду показників смертності протягом декількох діб, в Іспанії знову зросла кількість летальних випадків. За день померло 619 осіб з коронавірусом. При цьому було виявлено 4 167 нових випадків інфікування. Загальна кількість хворих - 166 019 осіб.

Уряд Великобританії має намір відновити роботу 21 квітня, незважаючи на пандемію COVID-19. Однак більшу частину функцій парламент буде виконувати в віддаленому режимі. Також стало відомо, що прем'єр-міністр Борис Джонсон вже виписався з лікарні. Однак він ще деякий час продовжить відновлюватися від коронавірусу і не відразу приступить до своїх обов'язків.