ua en ru

У контактній групі розповіли подробиці угоди про розведення сил

У контактній групі розповіли подробиці угоди про розведення сил Фото: Євген Марчук

Відведення військ на трьох ділянках має гуманітарну мету і є пілотним проектом

Представник України в мінській підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи Євген Марчук розповів подробиці угоди про розведення сил на Донбасі. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, він повідомив, що три ділянки розміщені на лінії зіткнення в районі населених пунктів. Разом з тим, в ці ділянки не входить жоден населений пункт чи електростанція.

"В центрі двох ділянок: розрушений міст через річку Сіверський Донець (Станиця Луганська) і непрацюючий через обстріли КПВВ біля Золотого. Мета - відремонтувати і запустити", - повідомив він.

Крім того, Марчук зазначив, що сторони мають після 7 днів повної тиші на цих трьох ділянках, а не по всій лінії фронту, відвести війська синхронно - одночасно, і зеркально, при участі і постійному контролі патрулів СММ ОБСЄ та СЦКК по одному кілометру від лінії зіткненя і по одному кілометру ліворуч і праворуч. Він зауважив, що мова йде про квадрат 2х2 кілометри.

"ОБСЄ бере під постійний моніторинг, в тому числі при допомозі камер нічного бачення, ці ділянки. У випадку будь яких порушень (всі вони детально виписані) однією із сторін в будь який час вживається комплекс заходів ОБСЄ, СЦКК (вони також виписані), аж до термінового повернення військ на вихідні позиції. Оскільки дистанція в 1 кілометр дозволяє сторонам самостійно надійно контролювати територію, в тому числі вогневими засобами, "сюрприз" протилежної сторони неможливий", - зауважив Марчук.

За його словами, передова лінія на цих ділянках надійно замінована обома сторонами. При стабільному режимі тиші можуть бути розміновані підходи до моста і КПВВ.

"У разі спроби однієї із сторін використати відремонтований міст у воєнних цілях - вивести його з ладу на такій відстані, - справа декількох хвилин. Відведення військ на цих трьох ділянках має перш за все гуманітарну мету і є по-суті пілотним проектом. Перевірити на практиці, чи може це працювати, що потрібно врахувати надалі...Ніякого телячого чи піонерського оптимізму ні в кого із українських переговорників немає, що все відбудеться так, як планується. Недовіра сторін зашкалює", - додав він.

Скільки дурниць наговорилося в деяких ЗМІ про недавно підписану угоду (Рамкове рішення) про відведення військ. ...

Опубліковано Yevgenij Marchuk 27 вересня 2016 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що контактна група у Мінську домовилася про 7 днів тиші на лінії розмежування.