ua en ru

Комісія Нацагентства по держслужбі виявила системні порушення в роботі керівництва МОЗ

Комісія Національного агентства по справах держслужби виявила системні порушення в роботі керівництва Міністерства охорони здоров'я України. Результати розслідування комісії, в якій брали участь представники Мінекономіки, Мінфіну та члени комітету з охорони здоров'я Верховної Ради, озвучив заступник голови Національного агентства по справах держслужби Олександр Скопич.

Зокрема, за його словами, керівництво МОЗ не змогло забезпечити процес держзакупівель, не справляється з законотворчістю, затягнуло реєстрацію препаратів на українському ринку і провалює роботу з відправлення пацієнтів на лікування за кордон. Як зазначив Скопич, за перші півроку роботи МОЗ не тільки не зміг поліпшити роботу української охорони здоров'я, але і не може виконати свої поточні обов'язки.

За його словами, держзакупівлі ліків і медвиробів, які повинні були закінчитися навесні, не розпочато досі, а це означає, що пацієнти не отримають життєво необхідних ліків. Крім того, через бюрократичні процедури МОЗ досі не може освоїти 67 млн гривень, виділених на лікування українських пацієнтів за кордоном. Скопич зазначив, що в черзі при цьому знаходяться понад 60 осіб, і досі на лікування не відправлений і навіть не включений в чергу жоден ветеран АТО. Як відзначили представники Нацагенства у справах держслужби, зрушень поки не видно: двомісячної давнини заяви керівництва МОЗ про готовність до закупівель ліків поки що залишаються розмовами.

По закінченню публічної презентації результатів службових розслідувань щодо неналежного виконання службовими особами МОЗ покладених на них службових обов'язків, віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський заявив, що питання про відповідальність керівництва Міністерства охорони здоров'я буде винесено та розглянуто на найближчому засіданні уряду.