ua en ru

Кількість внутрішньо переміщених осіб у світі досягла рекордних 38 млн, - ООН

Кількість внутрішньо переміщених осіб у світі досягла рекордних 38 млн, - ООН Фото (УВКБ ООН): конфлікт в Україні породжує зростання переселення

У 2014 р. щодня свої будинки вимушено залишали 30 тис. людей

У світі вже третій рік поспіль зафіксовано щорічне рекордне зростання показників внутрішнього переміщення, зокрема, у 2014 р. 11 млн осіб були переміщені через сплеск насильства. Про це йдеться в доповіді Центру моніторингу внутрішнього переміщення (IDMC) "Глобальний огляд-2015: Внутрішньо переміщені особи через конфлікт або насильство", повідомили в медіацентрі управління Верховного комісара ООН з питань біженців в Україні.

За даними УВКБ ООН, рекордна кількість людей - 38 млн - були переміщені в межах своїх країн через збройні конфлікти і насильство. Ця цифра відповідає населенню трьох найбільших мегаполісів Лондона, Нью-Йорка і Пекіна. При цьому 30 тис. осіб були змушені залишати свої будинки щодня у 2014 році.

"Наведені дані - це найгірший показник внутрішнього переміщення за десятиліття, що свідчить про нашу нездатність захистити цивільне населення", - сказав генеральний секретар Норвезького ради у справах біженців Ян Егеланд.

Згідно з доповіддю, тривалі і затяжні конфлікти є однією із причин, що зумовлюють рекордно високі показники переміщення. За результатами 2014 року, деякі люди були переміщені протягом 10 або більше років. Ця тенденція спостерігається в 90% із 60 країн, де Центр моніторингу здійснює дослідження внутрішнього переміщення.

"З появою нових конфліктів і загостренням кризи в таких країнах, як Україна чи Ірак, дедалі більша кількість людей приєднується до вже існуючого числа переміщеного населення", - сказав директор Центру моніторингу внутрішнього переміщення Альфредо Замудіо.

Крім того, доповідь пояснює, що проблема переміщення обумовлена ​​структурними викликами усередині країни. "Глобальний огляд-2015: Внутрішньо переміщені особи через конфлікт або насильство" також вказує, що переміщення може бути затягнуте через цілеспрямовану політизацію проблеми урядом або його відмову від пошуку формального шляху до вирішення кризи.

Нагадаємо, за даними ООН, в Україні станом на березень майже 1,8 млн біженців і переселенців.