ua en ru

Китай створює найбільший у світі золотий фонд Шовкового шляху

Китай створює найбільший у світі золотий фонд Шовкового шляху Фото: Росія 24

Експерти вважають, що за останні роки Піднебесна накопичила колосальні обсяги дорогоцінного металу

Китай продовжує вживати дії щодо нарощування золота, в той час як весь світ з нетерпінням чекає моменту, коли Пекін нарешті опублікує офіційні дані по запасах "жовтого металу", передає "Росія 24".

Востаннє Китай розкривав дані по запасах шість років тому, у 2009 р, з тих пір ця інформація - таємниця, покрита мороком. На думку експертів, за ці роки Піднебесна накопичила колосальні обсяги дорогоцінного металу, проте поки це тільки припущення.

Кілька тижнів тому інформагентство "Сіньхуа" повідомило про те, що China National Gold Group Corporation і російська золотодобувна компанія "Полюс золото" підписали угоду про розширення співпраці. Нагадаємо, що Polyus Gold - найбільший виробник золота в Росії і один з найбільших у світі.

При цьому, як наголошується, багато країн починають репатріацію золота із США. Досить згадати Німеччину, Нідерланди та Австрію.

Так, 23 травня стало відомо про створення в китайському місті Сіань Золотого фонду Шовкового шляху. Він допоможе країнам інтегрувати свої ресурси золота в загальний простір і зміцнити співпрацю на ринках цього дорогоцінного металу.

Ідею створення Золотого фонду запропонувала Шанхайська біржа золота, а засновниками стали великі китайські підприємства - Шаньдунськая і шеньсийськая корпорації золота. Також фонд планує відкрити кілька дочірніх фондів, у тому числі торгується на біржі фонд, фонд поглинання і злиття ресурсів золота, інвестиційний фонд.

Таким чином, уряд КНР прагне збільшити роль юаня у ціноутворенні золота, відкривши внутрішній ринок золота для міжнародних інвесторів.

Зазначимо, Китай вже кілька років активно розвиває торгівлю цим дорогоцінним металом і прагне перенести міжнародний центр торгівлі золотом з Лондона і США в Шанхай. На відміну від західних майданчиків, де в основному торгують так званим "паперовим" золотом, торги в Піднебесній проходять з поставкою фізичного металу.

Як повідомляється, новий фонд буде інвестувати у видобуток золота в країнах, розташованих уздовж Шовкового шляху, що дозволить збільшити розвідку в таких країнах, як, наприклад, Афганістан і Казахстан.

У поточній ситуації, коли розвинені країни штучно занижують вартість золота, щоб зберегти вартість своїх валют, Китай і його партнери можуть отримати свій зиск: Золотий фонд може купувати метал за низькими цінами, до того моменту поки на ринку не буде спостерігатися надлишок фізичного металу і утримувати його низьку вартість західний ринок буде вже не в змозі.

Нагадаємо, НБУ підвищив курс золота до 252,33 тис. грн за 10 унцій.