ua en ru

У Киргизії проходять парламентські вибори

У Киргизії проходять парламентські вибори Фото: вибори в Киргизії

Вперше в історії республіки голосування проходить за "біометричними" списками

У Киргизії сьогодні, 4 жовтня, проходять вибори до Жогорку Кенеш (Верховна рада) республіки, передає РБК.

Як зазначається, парламентські вибори в Киргизії проводяться винятково за партійними списками.

На 120 місць у новому складі парламенту Киргизії претендують 14 політичних партій. Для проходження їм потрібно набрати не менше 7% від загального числа громадян, що взяли участь у виборах, та 0,7% голосів у кожному регіоні.

Вперше в історії офіційного Бішкека голосування на виборах до Жогорку Кенеш проходить за списками, складеними на основі біометричних даних. До списку виборців увійшли тільки ті громадяни, які пройшли біометричну реєстрацію.

Як наголошується, близько 95% жителів республіки пройшли дактилоскопію, і їхні дані внесено до системи виборів. Виборець, приходячи на дільницю, перш ніж отримати бюлетень, залишає свій відбиток, після чого, у разі позитивного сканування, отримує бюлетень.

Проголосувавши, виборець опускає бюлетень в електронний пристрій, який автоматично зчитує результат. По закінченні виборів о 20:00 за місцевим часом (17:00 за київським часом), щойно голова комісії закриє виборчу дільницю, з кожного електронного пристрою для голосування результати автоматично в режимі онлайн надходять до Центрвиборчкому, і ця інформація відразу розміщується на сайті.

У країні налічується 2,761 млн громадян, які пройшли процедуру біометричної реєстрації і були допущені до голосування. За проведенням голосування стежать понад 600 міжнародних спостерігачів із 69 країн, включаючи представників ОБСЄ. Термін повноважень депутатів киргизького парламенту - 5 років.

Нагадаємо, в серпні Киргизія офіційно стала членом Євразійського економічного союзу (ЄАЕС).

Раніше, на початку червня Президент Петро Порошенко призначив надзвичайного і повноважного посла України в Киргизькій Республіці. Ним став посол з особливих доручень Микола Дорошенко.