ua en ru

Кіпр і французька Total підписали меморандум щодо проекту будівництва заводу СПГ вартістю 9 млрд євро

Уряд Кіпру підписав з французькою компанією Total меморандум про взаєморозуміння щодо проекту будівництва заводу з виробництва зрідженого природного газу (СПГ). Про це йдеться в повідомленні уряду Кіпру. Підписання цього документа було за наданням компанії Total в лютому 2013 р. ліцензій на блоки 10 і 11 у виключній економічній зоні Кіпру.

Меморандум передбачає, що пріоритетним напрямком монетизації газових ресурсів блоків 10 і 11 стане зрідження газу і експорт його в вигляді СПГ на європейські та азіатські ринки. При цьому влада Кіпру планує співпрацювати з Total при розробці техніко-економічного обґрунтування проекту заводу СПГ в Василикосе.

7 жовтня 2013 р. представник Міністерства енергетики, промисловості, торгівлі і туризму Кіпру Ніколаус Марку повідомив на зустрічі з журналістами, що інвестиції в проект даного заводу СПГ складуть 9 млрд євро. Він зазначав, що в першу чергу на заводі передбачається переробляти газ з 12-го блоку виключної економічної зони Кіпру. Всі необхідні процедури планується завершити протягом двох років і до кінця 2015 р. укласти інвестугоди, зазначив Марку.

Міненерго Кіпру розраховує, що в 2018 р. перший газ надійде на внутрішній ринок Кіпру, а в кінці 2019 р. - початку 2020 р. почнеться промислова розробка і газ почне поставлятися на експорт. За словами Марку, внутрішні потреби Кіпру складають лише 10% від планованого обсягу видобутку.