ua en ru

Київрада затвердила умови реструктуризації боргу за єврооблігаціями

Київрада затвердила умови реструктуризації боргу за єврооблігаціями Фото: Віталій Кличко

Київська міськрада затвердила умови переведення місцевого боргу в державний

Київська міська рада сьогодні на пленарному засіданні затвердив попередні умови щодо переведення місцевого боргу за єврооблігаціями в державний. За зміни до рішення від 8.10.2015 № 102/2005 "Про деякі питання обслуговування та погашення в 2015 році боргових зобов'язань міста Києва" проголосувало 79 депутатів.

"Ми зібрали сьогодні це пленарне засідання, щоб вирішити дуже важливе питання для нашого міста. Прийняття цього рішення допоможе перевести зовнішній борг Києва в державний. Закликаю депутатів відповідально ставитися до прийняття цього рішення. Кожен з вас несе відповідальність перед киянами. Прошу вас працювати без емоцій, з холодним розумом, заради інтересів столиці, яка знаходиться в дуже складних фінансових умовах", - зазначив перед мер Києва Віталій Кличко.

Отже, у відповідності із змінами, прийняте 8 жовтня рішення доповнюється додатковим пунктом, який регламентує попередні умови переведення місцевого боргу за місцевим зовнішніми запозиченнями 2005 і 2011 рр. в державний борг.

Згідно з рішенням, в ході перекладу місцевого боргу в державний змінюються строки погашення облігацій: термін погашення євробондів-2005 пропонується визначити 2019 р., а євробондів-2011 - 2020 р. (у 2005 році були розміщені єврооблігації на 250 млн дол. з терміном обігу до 6 листопада 2015 р. під 8% річних, а в 2011 р. - на 300 млн дол. з терміном обігу до 11 липня 2016 р. 9,375% річних). Крім того, нові облігації повинні розподілятися між власниками, які візьмуть участь у борговій операції р. Києва, після списання 25% існуючих облігацій, а нараховані відсотки будуть капіталізовані і додані нові облігації. Також, за новими умовами, річний відсоток за новими облігаціями знижується і встановлюється на рівні 7,75%.

"Рішення про мораторій продовжує діяти, ми лише робимо умови, які були узгоджені з кредиторами. Ключові тези цього рішення - переклад місцевого боргу в державний, списання 25% - це економія 202 млн дол., і зниження річного відсотка до 7,75%. Проект рішення був одноголосно підтриманий бюджетною комісією", - зазначив голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков.

Валютою нових облігацій є долар США. Умовна сума державних деривативів, наданих власникам нових облігацій, буде відповідати сумі списання основної суми існуючих облігацій.

Нагадаємо, 8 жовтня поточного року Київрада на своєму засіданні наклав мораторій на виплату боргу за єврооблігаціями 2005 і 2011 рр.