ua en ru

У Київ на з'їзд шахтарів прибули понад 800 делегатів

У Міжнародному центрі культури і мистецтв (вулиця Інститутська, 1) сьогодні, 21 квітня, відкрився III З'їзд шахтарів України, організаторами якого виступили Профспілка працівників вугільної промисловості України (ППВП) та Незалежна профспілка гірників України (НПГУ). Про це повідомляють організатори заходу.

Повідомляється, що основне питання, яке стоїть перед делегатами з'їзду - шляхи виходу з критичної ситуації, яка склалася у вугільній галузі в результаті некомпетентних дій керівництва Міненерго.

"Це головна проблема, яку нам належить вирішити. Справа в тому, що українцям розповідають, що у шахтарів все добре, а це ви - профспілки - мутите воду. Тому сьогодні своє слово скажуть самі шахтарі", - заявив заступник голови ППВП Валерій Мамченко.

За його словами, 90% учасників з'їзду - це робочі: Герої України, почесні та заслужені шахтарі, бригадири. "Це люди, які по 25-30 років відпрацювали в шахті, а також молодь, яка тільки прийшла в промисловість. Тим не менш, всі вони не можуть зрозуміти, чому ТЕС простоюють без українського вугілля, а з шахт він не вивозиться", - сказав Мамченко.

Крім делегатів на з'їзд запрошені Президент, прем'єр-міністр, міністр енергетики та вугільної промисловості, народні депутати, що підтримують галузь, зокрема, представники міжфракційної групи "Захистимо вугільну галузь", а також глави приватних і державних підприємств.

Результатом роботи з'їзду має стати прийняття кількох документів. "Це буде постанову з'їзду, звернення до президента та заяви: з охорони праці, соціальних питань та по пенсійному забезпеченню. На підставі цих документів ми будемо спілкуватися із всіма гілками влади, тому що взяти можна все що завгодно, а от реалізовувати ніхто нічого не хоче. І зараз складається таке враження, що шахтарям кожен місяць потрібно проводити акції, щоб уряд звернув на нас увагу", - пояснив Мамченко.

Нагадаємо, що попередні два всеукраїнських з'їзду гірників проходили в 1995 р. і 1998 р. Традиційно з'їзди проводяться в період гострих криз в галузі і сильних соціальних заворушень. У нинішньому році українські гірники двічі пікетували Кабмін і Верховну Раду. Однак вимоги мітингувальників виконані не були: спроби частково погасити заборгованість по зарплаті профспілки гірників назвали подачкою, яка в принципі нічого не змінює, адже профільне міністерство, на їхню думку, продовжує курс на знищення вугільної галузі.

У Київ на з'їзд шахтарів прибули понад 800 делегатів

У Київ на з'їзд шахтарів прибули понад 800 делегатів

У Київ на з'їзд шахтарів прибули понад 800 делегатів