ua en ru

Керрі закликав Росію та Туреччину до спокою і діалогу після інциденту з Су-24

Керрі закликав Росію та Туреччину до спокою і діалогу після інциденту з Су-24 Фото: Джон Керрі та Сергій Лавров

Керрі і Лавров також обговорили блокування подачі електроенергії в Крим

Держсекретар США Джон Керрі закликав владу Росії та Туреччини до спокою і діалогу після інциденту з російським літаком Су-24, який був збитий ВПС Туреччини. Таку заяву Керрі зробив у ході телефонної розмови з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, передає прес-служба Держдепартаменту США.

Керрі підкреслив, що не можна допустити ескалації напруженості між двома країнами, зокрема в Сирії. Він також розповів про важливість дипломатичного вирішення проблеми.

У МЗС РФ заявили, що Лавров в ході розмови вказав на "грубе порушення російсько-американського меморандуму про забезпечення безпеки польотів бойової авіації в Сирії, в якому США взяли на себе відповідальність за дотримання відповідних правил усіма учасниками очолюваної ними коаліції, включаючи Туреччину".

Повідомляється, що Керрі і Лавров також обговорили блокування подачі електроенергії в Крим.

Раніше турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Туреччина не хоче ескалації у відносинах з Росією після катастрофи російського літака Су-24.

Нагадаємо, 24 листопада, турецькі Військово-повітряні сили збили на кордоні з Сирією російський військовий літак Су-24. Туреччина заявила, що літак був збитий за порушення повітряного простору країни, про що військові були попереджені. Всього турецькі війська засікли на своєму кордоні два літаки РФ.

Президент РФ Володимир Путін назвав обстріл російського Су-24 "ударом у спину від посібників тероризму". Російський прем'єр Дмитро Медведєв заявив, що інцидент з російським літаком підірвав відносини Туреччини та Росії, в тому числі економічні.