ua en ru

Кожен четвертий підліток в Україні раз на місяць вживає міцний алкоголь, - ЮНІСЕФ

Кожен четвертий підліток в Україні раз на місяць вживає міцний алкоголь, - ЮНІСЕФ Фото: ©UNICEF Ukraine 2015

Самооцінка здоров'я українськими підлітками нижче, ніж серед учнівської молоді країн Європи та Північної Америки

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) представив сьогодні результати дослідження "Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", яке висвітлює різні аспекти стану здоров'я та ставлення підлітків до свого здоров'я, впливу соціальних чинників на самопочуття і моделі поведінки юнаків і дівчат різного віку. Про це повідомили в інформвідділі "ЮНІСЕФ Україна".

"Результати дослідження показують, що існує нагальна потреба в забезпеченні комплексної державної політики щодо формування здорового способу життя молоді та впровадження програм психологічної підтримки дітей та підлітків в Україні", - зазначила представник ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

За її словами, проведені серед учнів опитування доводять, що важливу роль у формуванні здорового способу життя дітей та молоді відіграють батьки, вчителі та ЗМІ. "Отже, актуальним є виховання усвідомленого батьківства з використанням потенціалу навчальних закладів, громадських і, зокрема, батьківських організацій. Підвищення відповідальності телебачення, друкованих видань та інтернет-ресурсів за формування цінностей здорового життя серед молоді має бути одним з постійних пріоритетів", - сказала Барберіс.

Що стосується сім'ї та її впливу на здоров'я підлітків, то, згідно з дослідженням, майже половина учнів шкіл безконтрольно з боку батьків витрачають свої кишенькові гроші. Третина матерів учнів загальноосвітніх навчальних закладів не знає, чим займаються їхні діти у вільний час; 50% учнів шкіл вказали, що батько не знає, де вони бувають після навчання. Майже кожен четвертий підліток (23%) ніколи не грає вдома у спільні ігри з батьками. Спільне обговорення проблем і новин у щоденному спілкуванні в сім'ї зменшується з віком: серед 11-і 13-річних підлітків таких 70%, серед 15-річних - 66%, серед 17-річних - 62%.

Самооцінка здоров'я українськими підлітками різного віку нижче, ніж серед учнівської молоді країн Європи та Північної Америки. Кожен п'ятий підліток вважає своє здоров'я посереднім або поганим, при цьому дівчата удвічі гірше оцінюють стан свого здоров'я (27% назвали його посереднім або поганим), ніж юнаки (14%). Скарги на те, що раз на тиждень або частіше відчувають нервозність, висловили 43% (36% юнаків і 51% дівчат); роздратування або поганий настрій - 46% (38% хлопців, 53,5% дівчат); пригніченість - 27% (20% хлопців, 34% дівчат); головний біль - 32% (24% хлопців, 41% дівчат); біль у спині - 23% (20% хлопців, 26% дівчат); біль у животі - 22,5% (17% хлопців, 28% дівчат); безсоння - 19% (17% хлопців, 23% дівчат).

За індексом маси тіла 15% юнаків і 7,5% дівчат мають надлишкову вагу або ожиріння.

Відносно тютюну, алкоголю та інших наркотичних речовин, то третина учнівської молоді у віці 11-17 років має досвід тютюнопаління. "Кожен десятий підліток вперше спробував викурити сигарету у віці 11 років або раніше. Щодня курять 7% учнів (10% серед хлопців і 5% серед дівчат). Кожен другий учень ПТУ курить щоденно", - йдеться в дослідженні.

За останні чотири роки кількість учнів, які вживають алкогольні напої, залишається незмінним. "Кожен сьомий серед 11-річних і 76% 17-річних мають досвід споживання будь-якого алкогольного напою. Кожен десятий хлопець і 6% дівчат спробували алкоголь ще у віці 11 років або раніше. Майже кожен четвертий підліток у віці від 13 до 17 років раз у місяць вживає міцні алкогольні напої. Четверта частина підлітків хоч раз у житті були п'яними - 6% серед 10-річних і 61% серед 17-річних ", - зазначили в інформвідділу "ЮНІСЕФ Україна".

При цьому кожен дев'ятий підліток вживав марихуану хоча б один раз протягом життя. Вік першого вживання марихуани найчастіше припадає на 15-16 років. Про застосування марихуани за останні 30 днів повідомили 3% підлітків - від 0,4% у віці 13 років до 6% у віці 17 років. Найбільше практикували вживання марихуани, за останні 30 днів, учні ПТУ - 7% (9% хлопців і 5% дівчат).

Соціологічне опитування HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) 2014 р. проведено у 458 навчальних закладах (опитано 11 тис. 390 респондентів), розташованих у 313 населених пунктах. Дослідження реалізовано Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за технічної підтримки Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні, в рамках міжнародного проекту Всесвітньої організації охорони здоров'я "Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", здійсненного у 42 країнах Європи та Північної Америки. Опитування охопило учнів 5-11-х класів загальноосвітніх шкіл; 1-го, 2-го курсів ПТНЗ і студентів ВНЗ I-II рівнів акредитації (на базі 9-річної освіти), які представляють дітей та учнівську молодь 10-17 років.

Нагадаємо, ЄС та ЮНІСЕФ надали допомогу 46 тис. дітей на сході України.