ua en ru

До Карпюка і Клиху вперше допустили українського консула

До Карпюка і Клиху вперше допустили українського консула Фото: суд

Суд офіційно привернув Віру Савченко в якості громадського захисника Клыха і Карпюка

Український консул вперше за півтора року отримав дозвіл відвідати у в'язниці громадян України Станіслава Клиха і Миколи Карпюка. Про це повідомив адвокат Ілля Новіков в ефірі Нromadske.tv.

26 жовтня 2015 у Верховному суді Чеченської Республіки продовжився розгляд кримінальної справи, після чого консул відвідав українців у СІЗО.

Адвокат також повідомив, що консул засвідчив шрами від тортур півтора року тому. Інформація про це була подана по дипломатичних каналах.

"Це грубе порушення всіх мислимих стандартів. Ми з цього приводу будемо починати процедуру подання скарги. Але консул засвідчив те, що у них у обох є відповідні шрами, про які вони говорять, - говорить Новіков, - це серйозна історія, оскільки у попередніх справах з української серії на заяви захисників Олега Сенцова про те, що застосовувалися тортури, не було ніякої реакції, тому там не вдалося за рік знайти їх сліди.В даному випадку тортури були такі, що навіть через рік, у разі Карпюка півтора року, все ще видно сліди".

Клых і Карпюк знаходяться в бадьорому настрої, особливо після того, як дізналися, що їх Україна розглядає як політв'язнів.

"Ще місяць тому вони думали, що про них забули, так як не було жодного зв'язку з Україною. Після того, як вони дізналися, що їх розглядають як політв'язнів, у них різко піднявся бойовий дух, вони готові боротися", - розповів адвокат.

Також суд офіційно привернув Віру Савченко в якості громадського захисника Клыха і Карпюка, повідомив Новіков.

За версією слідства, Клых і Карпюк були членами організації УНА-УНСО, яка визнана екстремістською і її діяльність заборонена на території РФ, і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

12 жовтня у Верховному суді республіки Чечня, в Грозному, почався розгляд по суті справи щодо двох українських громадян - Миколи Карпюка та Станіслава Клыха.

Нагадаємо, МЗС вручив ноту протесту консула РФ через порушення прав Карпюка і Клыха.