ua en ru

Канцлер Австрії порівняв рішення влади Угорщини з діями нацистів

Канцлер Австрії порівняв рішення влади Угорщини з діями нацистів Фото: біженці

У відповідь міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що подібні висловлювання "недозволені для лідера європейської країни в XXI столітті"

Міністерство закордонних справ (МЗС) Угорщини зажадав пояснень від посла Австрії в Будапешті після інтерв'ю канцлера Австрії, в якому той порівняв дії угорських властей з політикою нацистів у роки Другої світової війни. Про це пише РБК з посиланням на агентство Reuters.

Так, матеріал з'явився в суботу вранці в німецькому виданні Spiegel. У ньому канцлер Австрії Вернер Файманн нагадав про історію, коли прибувшим до Угорщини мігрантам сказали, що поїзд, в який їх саджають, їде в Будапешт, тоді як насправді він прямував в табір для біженців.

Канцлер заявив, що це нагадало йому "найтемніші розділи історії Європи", коли нацисти таким чином відправляли в концтабори євреїв, спочатку заявляючи їм, що поїзд йде в зовсім інше місце.

Окрім того, Файман заявив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан несправедливий до мігрантів, вважаючи, що вони не рятуються в ЄС від війни і поневірянь на батьківщині, а просто шукають кращого життя, будучи, таким чином, не біженцями, а економічними мігрантами. Невдоволення канцлера викликала заява Орбана, що з Сирії втікають не гноблені терористами християни, а мусульмани.

"Ділити права людини за релігійним принципом неприпустимо", - заявив австрійський політик.

У відповідь міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що подібні висловлювання "недозволені для лідера європейської країни в XXI столітті". За його словами, Файман тижнями організовував кампанію брехні проти Угорщини і тим самим лише утруднював пошук рішення проблеми мігрантів.

"Безвідповідальні заяви лише створюють помилкові ілюзії та недосяжні мрії для економічних мігрантів", - заявив угорський міністр.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що надалі країна буде висилати назад нелегальних біженців.