ua en ru

Кабміну рекомендують знизити мінімальну температуру в житловому фонді

Кабміну рекомендують знизити мінімальну температуру в житловому фонді Фото: Кабміну рекомендують знизити мінімальну температуру в житловому фонді до 16С

З початком сезону, системи централізованого опалення повинні працювати в режимі 16С

В урядовому антикризовому плані з енергетики, розробленому українськими експертами під наглядом міжнародної групи, рекомендується знизити норму централізованого опалення з діючих нині 18С до 16С. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Місія нездійсненна: західний план з порятунку української енергогалузі".

Зокрема, Кабміну рекомендуються "якомога швидше переглянути норми централізованого опалення, щоб при цьому послуги опалення продовжували оплачуватися".

Згідно з українським законодавством, під час опалювального сезону температура в житлофонді не повинна опускатися нижче 18С. Якщо теплоенергетики не можуть підтримувати цей показник, споживач має право вимагати перерахунок за послугу, надану не в повному обсязі.

"З початком сезону, системи централізованого опалення повинні працювати в режимі 16С", - наголошується в документі.

А Міненерго рекомендують терміново розпочати процес вимірювання реальних втрат теплоносія в мережах. Цей рівень, на думку іноземних фахівців, сягає понад 30%. За даними Мінрегіону, втрати в магістралях не перевищують 15-18%.

У разі кризи, аналітики радять поступово знизити розрахункові температури в житлових приміщеннях до 10-12С, провести дренаж систем і оповістити населення про надзвичайну ситуацію. Вже зараз консультанти рекомендують розпочати широкомасштабну інформаційну кампанію серед населення, спрямовану на пропаганду енергозбереження, відмову від електронагрівачів в зимовий період, популяризацію альтернативних джерел.

Нагадаємо, в урядовому антикризовому плані з енергетики рекомендується НАК "Нафтогаз України" наростити темпи наповнення підземних сховищ газу до 80 млн куб. м/добу.