ua en ru

У Кабміні підрахували масштаби порушень у Держфінінспекції

У Кабміні підрахували масштаби порушень у Держфінінспекції

Більша частина встановлених Державною фінансовою інспекцією України (ДФІ) фінансових порушень низки підприємств на суму 7,58 млрд грн припадає на 2012-2013 рр.

Про це сьогодні, 27 березня, під час брифінгу повідомила міністр Кабінету міністрів Ганна Онищенко, підбиваючи проміжні результати службового розслідування стосовно неналежного виконання обов'язків очільником ДФІ Миколою Гордієнком.

"Насамперед, звертаю увагу на озвучену нещодавно Гордієнком суму в 7,58 млрд грн встановлених ДФІ фінансових порушень. Під час службового розслідування було встановлено, що ця сума стосується діяльності низки підприємств за період з 2010 року і до початку 2014 р., при цьому більша частина порушень припадає саме на 2012-2013 рр.", - наголосила Онищенко.

Міністр зазначила, що у ході службового розслідування було проаналізовано дані фінансової звітності Держфінінспекції і виявлено, що з суми у 7,58 млрд грн було відшкодовано збитків фінансових та матеріальних ресурсів на суму менше, ніж 1 млрд грн. "Це на третину менше, ніж за звітний період 2013 р., вдвічі менше, ніж у 2012 р. і аж у вісім разів менше, ніж у відповідний період 2011 р.у", - повідомила Онищенко.

Міністр також повідомила про невиконання ДФІ за період з квітня 2014 р. по березень 2015 р. кількох десятків доручень прем`єр-міністра та уряду, що свідчить про те, що ДФІ не було здійснено вичерпних заходів для проведення державного фінансового аудиту та перевірки державних закупівель.

Вона також повідомила, що під час службового розслідування виявлено низький рівень проведення Держфінінспекцією ревізій і притягнення до відповідальності винних осіб, а також не було проінспектовано необхідну кількість великих підприємств, які обґрунтовано потребували перевірки фінансової діяльності.

"Враховуючи велику кількість порушень, виявлених під час службового розслідування, було прийнято рішення звернутися до прем`єр-міністра з проханням про продовження проведення перевірки до 4 квітня 2015 року", - заявила Онищенко.