ua en ru

Уряд затвердив порядок формування переліку осіб, пов'язаних з тероризмом

Уряд затвердив порядок формування переліку осіб, пов'язаних з тероризмом Фото: Кабмін

Відповідна постанова опублікована на урядовому порталі

Кабінет міністрів України затвердив порядок формування Державною службою фінансового моніторингу переліку осіб, які пов'язані з тероризмом або щодо яких застосовано міжнародні санкції. Про це свідчить постанова №966 від 25 листопада, опублікована на сайті Кабміну.

Так, документ визначає, що підставами для внесення Держфінмоніторингом юридичної чи фізичної особи до переліку є: вирок суду, який набрав законної сили, про визнання фізособи винним у скоєнні злочинів, передбачених статтями 258 - 258-5 (терористична діяльність), 439 (застосування зброї масового знищення) і 440 (розробка зброї масового знищення) Кримінального кодексу, рішення суду про визнання організації, юридичної або фізособи пов'язаним із здійсненням терористичної діяльності або розповсюдженням зброї масового знищення.

Також підставою для внесення до переліку можуть бути відомості, що формуються міжнародними організаціями або уповноваженими ними органами, про організації, юр- та фізосіб, пов'язаних з терористичними організаціями або терористами, а також про осіб, стосовно яких застосовано міжнародні санкції за рішеннями судів, інших компетентних органів іноземних держав щодо організацій, юр- або фізосіб, пов'язаних з тероризмом чи розповсюдженням зброї масового знищення.

Уточнюється, що списки міжнародних організацій і рішення судів та уповноважених органів інших країн повинні визнаватися Україною відповідно до міжнародних договорів.

Встановлюється, що формування переліку або внесення до нього змін здійснюється Держфінмоніторингом протягом 3 робочих днів з дня надходження інформації про діяльність юр- та фізособи.

При включенні юридичної чи фізособи до переліку, Держфінмоніторинг невідкладно проводить аналіз наявної інформації про його фіноперації, а також даних єдиної державної інформаційної системи у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму на предмет встановлення відомостей про активи юр- або фізособи, включеного до такого переліку.

У разі виявлення активів включеного до переліку особи Держфінмоніторинг подає Службі безпеки України узагальнені матеріали для арешту майна (вкладів) такої особи за наявності відповідних підстав.

За запитами особи, включеної до переліку, або його офіційного представника Держфінмоніторинг розглядає можливість виключення такої особи зі списку протягом не більше 30 робочих днів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді дозволити йому створення Національної ради з питань статистики. Відповідний проект закону №3512 "Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють державну статистичну діяльність" був зареєстрований у парламенті 24 листопада.