ua en ru

Кабмін зменшив орендну плату за художні майстерні

Кабмін зменшив орендну плату за художні майстерні Фото: художні майстерні в Україні

Відповідну постанову №950 від 4 листопада опубліковано на урядовому порталі

Кабінет міністрів України суттєво зменшує орендну плату за художні майстерні. Про це повідомили у прес-службі Міністерства культури України.

Як зазначається, постанова уряду №950 від 4 листопада "Про внесення змін у додаток 2 методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу" розроблено у зв'язку з необхідністю врегулювання розміру плати за оренду нерухомого майна професійними творчими працівниками для їх розміщення у творчих майстернях.

На території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника перебувають 29 професійних художників України, які працюють в жанрі іконопису і орендують корпус №30 для творчих майстерень (Лаврські майстерні) - це єдиний об'єкт на території України, де професійні творчі працівники проводять значну роботу по відтворенню , збереженню і розвитку національної іконописної школи.

Згідно з методикою розрахунку, орендна плата і комунальні послуги Лаврських майстерень за місяць орієнтовно складають 74 тис. 254 грн на місяць. Як зазначили в Мінкульті, зазначена сума оплати за творчі майстерні є непомірно високою для художників Лаврських майстерень і вимагає коректування.

Відповідно до постанови №950, орендна ставка за використання професійними творчими працівниками площі творчих майстерень, які не використовуються для здійснення підприємницької діяльності, становить 1% для приміщень творчих майстерень площею не більше 50 кв. метрів і 3% - для більш 50 кв. метрів.

Нагадаємо, раніше Кабмін схвалив угоду про участь України у програмі ЄС "Креативна Європа".