ua en ru

Кабмін створює робочу групу для підготовки до перепису населення

Кабмін створює робочу групу для підготовки до перепису населення Фото: прем'єр-міністр України Володимир Гройсман

Останній раз перепис населення в України проводився у 2001 році

Кабмін планує створити міжвідомчу робочу групу з питань науково обґрунтованого оцінювання демографічного розвитку України. Про це свідчить проект відповідної постанови, яка є в розпорядженні РБК-Україна.

Зазначається, що за світовою практикою, перепис населення проводиться один раз на десять років. В Україні останній раз його проводили у 2001 році. Проведення наступного перепису неодноразово переносилось згідно з урядовими рішеннями у зв’язку з відсутністю коштів у державному бюджеті.

"У зв’язку з неконтрольованим міграційним рухом і втратами людських ресурсів постає необхідність оцінювання реальної ситуації щодо загальної чисельності й статево-вікового складу населення України в цілому та окремих її територій", - сказано в пояснювальній записці до проекту постанови.

Також підкреслюється, що відсутність такої інформації створює загрозу національній безпеці країни, оскільки саме чисельність і склад населення є фундаментом у визначенні військового контингенту та мобілізаційного потенціалу, робочої сили, бюджетних витрат, що спрямовуються на надання освітніх, житлових, транспортних та інших соціальних послуг та оцінювання ризиків, пов’язаних із безробіттям і бідністю.

Так, відповідно до проекту документу, до складу робочої групи увійдуть урядовці з Міністерства освіти та науки, Міністерства економічного розвитку, Міністерства охорони здоров'я, Держстату, Державної міграційної служби, Державної фіскальної служби тощо.

Нагадаємо, на думку експертів, кризові явища в країні будуть стимулювати значне зниження народжуваності в 2016 році.