ua en ru

Кабмін запропонував Раді схвалити участь України в програмі "Горизонт 2020"

Кабмін запропонував Раді схвалити участь України в програмі "Горизонт 2020" Фото: Наталія Гнидюк

Документ відкриє нові можливості для проведення досліджень і впровадження інноваційних технологій

Кабінет міністрів України схвалив законопроект, яким передбачається участь у найбільшій програмі Європейського союзу "Горизонт 2020" в галузі науки та інновацій. Про це повідомили в урядовому офісі з питань європейської інтеграції.

Як зазначили в Кабміні, після прийняття законопроекту Верховною Радою України вперше стане асоційованим членом цієї потужної програми, що відкриє якісно нові можливості для проведення досліджень і впровадження інноваційних технологій.

"Досі Україна брала участь у наукових програмах ЄС на рівні третіх країн, тому мала обмежені можливості. Отримання нами статусу асоційованого членства в цій потужній програмі надає українським вченим більшість переваг, якими користуються їх колеги з країн Євросоюзу. Ми сподіваємося, що угода про участь нашої країни у програмі "Горизонт 2020" вже найближчим часом буде ратифікована Верховною Радою", - заявила заступник міністра Кабміну - директор урядового офісу з питань європейської інтеграції Наталія Гнидюк.

За її словами, це виводить нашу країну на новий рівень інтеграції з ЄС у сфері науки і технологій. Зокрема, асоційований статус дозволить Україні стати повноправним членом Європейського дослідницького простору та отримати однакові права, обов'язки та умови діяльності із країнами-членами ЄС. Таким чином, спроститься процедура участі у європейських грантових проектах, збільшиться рівень фінансування вітчизняних наукових досліджень, прискориться розвиток інноваційної складової України та її економіки, буде підвищуватися рівень конкурентоспроможності українських підприємств.

Більшість проектів програми "Горизонт 2020" передбачає як головну умову наявність мінімум трьох партнерів із трьох різних країн ЄС або асоційованих країн - так, асоційоване членство автоматично робить партнерські організації з України більш цікавими для участі в таких спільних дослідженнях, зазначила Гнидюк, додавши, що для пошуку партнерів існує кілька спеціалізованих служб.

В рамках програми є спеціалізовані проекти з підтримки підприємств малого та середнього бізнесу. Зокрема, передбачена підтримка тих МСП, які мають значний інноваційний потенціал, здатні здійснити технологічний прорив і вивести на ринок інноваційні послуги.

Один із пріоритетів програми "Горизонт 2020" - допомогти компаніям, які швидко розвиваються, стати міжнародними. Участь у наукових та інноваційних програмах і проектах ЄС дозволить залучати високотехнологічні галузі промисловості України до їх реалізації і отримувати додаткові замовлення на створення високотехнологічної продукції.

Нагадаємо, наприкінці березня Україна стала учасником рамкової програми Європейського союзу з досліджень та інновацій "Горизонт-2020". Загальний фонд програми за трьома основними напрямками: "Передова наука", "Лідерство у промисловості" та "Соціальні виклики" становить 80 млрд євро.