ua en ru

Уряд пропонує Раді дозволити йому створення Нацради з питать статистики

Уряд пропонує Раді дозволити йому створення Нацради з питать статистики Фото: Кабінет міністрів

Створення Ради передбачене зобов'язаннями України згідно з порядком денним угоди про асоціацію з ЄС

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді дозволити йому створення Національної ради з питань статистики. Відповідний проект закону №3512 "Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють державну статистичну діяльність" був зареєстрований в парламенті 24 листопада.

Зазначається, що метою проекту закону є подальша гармонізація державної статистики зі статистичною системою ЄС, створення умов для провадження діяльності органів національної системи державної статистики згідно із загальноприйнятими принципами світової та європейської статистичної практики, зокрема принципом професійної незалежності.

Підкреслюється, що законопроект передбачає створення Національної ради з питань статистики. "Створення згаданої Ради передбачене зобов'язаннями України згідно з Порядком денним Угоди про асоціацію Україна - ЄС... створення Національної ради з питань статистики рішенням Кабінету міністрів України визначить правові основи для вирішення питання щодо підвищення ефективності національної статистичної системи офіційної статистики та забезпечить її відповідність фундаментальним принципам офіційної статистики ООН, Кодексу норм європейської статистики, а також Компендіуму статистичних вимог", - сказано в пояснювальній записці.

Так, документ включає положення щодо особливостей призначення керівників та заступників керівників територіальних органів центрального органу виконавчої влади з питань статистики, згідно з якими керівники та заступники керівників територіальних органів призначаються на посаду і звільняються з посад головою зазначеного центрального органу.

Законопроект також доповнено положенням щодо непоширення та ненадання за запитами інформації, яка пов'язана із забезпеченням проведення статистичних спостережень та/або використовується для подальших розрахунків зведених статистичних даних тощо.

Посилення гарантій органів державної статистики щодо забезпечення конфіденційності статистичної інформації передбачається шляхом внесення зміни до статті 21 Закону України "Про державну статистику".

Нагадаємо, Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради два законопроекти щодо фінансової реструктуризації. Зокрема на сайті парламенту були зареєстровані законопроекти №3555 "Про фінансову реструктуризацію" і №3556 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реалізації положень закону "Про фінансову реструктуризацію".