ua en ru

Кабмін пропонує Раді надати йому право утворювати місцеві держадміністрації

Кабмін пропонує Раді надати йому право утворювати місцеві держадміністрації Автор законопроекту - прем'єр міністра України Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України надати йому право утворювати та ліквідувати місцеві державні адміністрації. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 2642 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку утворення та ліквідації місцевих державних адміністрацій", текст якого розміщений на офіційному сайті парламенту.

Як зазначається у пояснювальній записці, розробка даного законопроекту зумовлено тим, що на сьогодні законодавчо не врегульовано питання формування місцевої державної адміністрації, зокрема не встановлено порядку її створення або ліквідації, а також не визначено органу, який повинен приймати такі рішення.
Так, проект закону пропонує доповнити закон України "Про місцеві державні адміністрації" статтею стаття 4-1, яким передбачається, що місцева державна адміністрація утворюється чи ліквідовується Кабінетом міністрів України. Разом з тим голову місцевої державної адміністрації буде призначати Президент України.
Також даний законопроект пропонує доповнити закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" статтею 242, згідно з якою державна реєстрація новоутвореної місцевої державної адміністрації як юридичної особи здійснюється у триденний строк з дня набрання чинності актом Президента України про призначення її голови. За здійснення державної реєстрації місцевої державної адміністрації реєстраційний збір не справляється.

"Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня після отримання необхідних документів вносить запис про здійснення державної реєстрації місцевої державної адміністрації як юридичної особи та повідомляє про це органи статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду України", - йдеться у законопроекті.

Нагадаємо, 17 квітня 2015 р. Рада Європи підтримала відкриття офісів по реформі місцевого самоврядування в Україні.

Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявляв, що в Україні прийняті майже всі закони щодо децентралізації.