ua en ru

Кабмін пропонує зобов'язати "єдинників" використовувати касові апарати при продажу ювелірних виробів та електроніки іноземного виробництва

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий проект закону № 11404, яким пропонується зобов'язати платників єдиного податку застосовувати реєстратори розрахункових операцій при продажу товарів іноземного виробництва, зокрема ювелірних виробів та електроніки. Текст законопроекту "Про внесення змін до статті 296 Податкового кодексу України щодо посилення контролю за обігом товарів іноземного виробництва" опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є забезпечення належного контролю за продажем товарів іноземного виробництва.

Законопроектом передбачається ввести для фізичних осіб - платників єдиного податку I-III груп обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу товарів іноземного виробництва, що підпадають під визначення груп, серед яких наступні: ювелірні вироби; машини посудомийні; холодильники, морозильники та інше холодильне морозильне обладнання, машини пральні; машини автоматичного оброблення інформації, в тому числі портативні (ноутбуки, нетбуки, планшетні комп'ютери), телевізори; пилососи; монітори і проектори; телефонні апарати для сотових мереж зв'язку та інших бездротових мереж зв'язку; годинники наручні, кишенькові з корпусами, виготовленими з дорогоцінних металів або металів, плакованих дорогоцінними металами.

Також пропонується зобов'язати платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, вести облік витрат на придбання вищевказаних товарів іноземного виробництва.

Крім того, законопроектом пропонується встановити, що завірена декларантом копія митного документа, відповідно до якого товар був ввезений на митну територію України у митному режимі імпорту, є обов'язковим для врахування зазначених товарів іноземного виробництва