ua en ru

Путін змусив Ізраїль відмовитися від поставок дронів Україні, - Bloomberg

Путін змусив Ізраїль відмовитися від поставок дронів Україні, - Bloomberg Фото: Президент РФ Володимир Путін

Ізраїль відмовився від поставок Україні безпілотників після дзвінка Путіна

Ізраїль скасував операцію з продажу безпілотних літальних апаратів Україні після того, як Президент Росії Володимир Путін зателефонував з цього приводу ізраїльського прем'єра Біньяміна Нетаньяху. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на ізраїльського чиновника, що побажав залишитися анонімним.

В адміністрації прем'єр-міністра Нетаньяху, Міноборони Ізраїлю і компанії IAI, виробнику БПЛА, відмовилися від коментарів. Прес-секретар російського Президента Дмитро Пєсков не відповів Bloomberg на запит про коментар.
Коли відбулася розмова Путіна з Нетаньяху, не уточнюється. Агентство пише, що в жовтні 2014 року під час візиту в Ізраїль глави українського Мзс Павла Клімкіна він заявив місцевим журналістам, що його країна дуже зацікавлена в поставках ізраїльських безпілотників, щоб моніторити дотримання перемир'я з бойовиками.

У вересні, нагадує агентство, другий канал ізраїльського телебачення повідомляв, що компанія IAI домовилася про продаж Україні безпілотників, однак угода була зірвана під тиском її супротивників в уряді Ізраїлю. Канал не навів джерела цієї інформації. ЗМІ повідомляли, що угоду заблокував МЗС Ізраїлю, побоюється зіпсувати відносини з Росією.

За словами наукового співробітника Інституту досліджень національної безпеки в Тель-Авіві Сари Файнберг, Ізраїль утримувався від поставок озброєнь Києву, сподіваючись, що Росія не буде поставляти ЗРК С-300 Ірану, але тепер збирається переглянути свою позицію. Джерело агентства в Ізраїлі вважає, що Росія відмовлялася поставляти зенітно-ракетні комплекси Ірану, щоб не зірвати закупівлю ізраїльських безпілотників, але, отримавши перші зразки цієї технології, перестала розглядати цю угоду як стримуючий фактор.

У серпні 2014 року Міноборони Ізраїлю наказало всім компаніям країни припинити переговори з Росією про постачання БПЛА у зв'язку з триваючим російським втручанням у конфлікт на Україні" і під тиском Вашингтона.

У квітні 2015 року Путін підписав указ про зняття заборони на постачання Ірану С-300, який діяв з 2010 року. На наступний день після підписання указу ізраїльська сторона ініціювала телефонну розмову з Кремлем, в ході якого Путін запевнив Нетаньяху, що постачання Ірану С-300 не загрожує безпеці країн близькосхідного регіону.

Нагадаємо, 20 квітня Путін назвав можливі поставки ізраїльського зброї Україні контрпродуктивними. За його словами, це призведе до збільшення людських жертв, а результат буде той самий".