ua en ru

Ізраїль обмежиться послом на параді 9 травня в Москві

Ізраїль обмежиться послом на параді 9 травня в Москві Фото: посол Ізраїлю в РФ Доріт Голендер

Представляти Ізраїль на церемонії буде посол Росії Доріт Голендер

Жоден з високопоставлених ізраїльських політиків не буде присутній на параді Перемоги 9 травня в Москві, а представляти державу на церемонії посол в Росії Доріт Голендер. Про це в понеділок, 20 квітня, повідомило державне радіо Ізраїлю Kol Israel.

Напередодні про те, що рівень офіційного представництва Ізраїлю на параді буде знижений, повідомили кілька ізраїльських ЗМІ. Газета Haaretz з посиланням на високопоставлене джерело в Єрусалимі повідомила, що раніше планувалося присутність в Москві делегації на чолі з міністром у справах абсорбції Софою Ландвер. За словами джерела, які наводить газета, в останні два тижні в ізраїльському уряді пройшли кілька обговорень того, хто повинен представляти Ізраїль в Москві. Газета зазначила, що через протистояння Росії та США технічне питання перетворився на чутливий дипломатичний і вимагає втручання міністра закордонних справ Авігдора Лібермана.

Вначала було вирішено, що Ізраїль буде представлений на урочистостях у Москві на рівні більш високому, ніж США і Європейський союз, але не на рівні глави МЗС, - так з'явилося рішення про поїздку в Москву Ландвер, пише газета. До 16 квітня вважалося, що саме так питання і буде вирішено, проте в неділю було прийнято рішення знизити рівень представництва до посла. Таким чином, рівень представництва Ізраїлю буде таким же, як у США і ЄС. Раніше стало відомо, що Вашингтон на параді буде представляти посол США в Росії Джон Тефт.

Джерела Haaretz і 10-го каналу телебачення Ізраїлю говорять про те, що причиною могла стати скасування Росією ембарго на постачання до Ірану ракетних комплексів С-300. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в той же день заявив, що це рішення не спрямоване проти Ізраїлю. 14 квітня Путін з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху обговорив питання С-300 в телефонній розмові.

Путін акцентував увагу на тому, що за своїми тактико-технічними характеристиками система С-300 має суто оборонне призначення і не поставить під загрозу безпеку Ізраїлю та інших країн близькосхідного регіону, передала зміст розмови прес-служба Кремля.

Однак влада Ізраїлю поставилися до вирішення по-іншому. У неділю прем'єр-міністр Нетаньяху на засіданні уряду знову говорив про те, що влада Ізраїлю негативно сприйняли рішення Росії. Рішення російського Президента З с-300 було прийнято на тлі активізації агресивних дій Ірану в регіоні, в тому числі близько кордонів Ізраїлю, заявив Нетаньяху.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що приїхати до Путіна на 9 травня лідери відмовилися 22 країн.