ua en ru

Дослідження: споживчі настрої українців у жовтні знову поліпшилися

Дослідження: споживчі настрої українців у жовтні знову поліпшилися Фото: жовтневий ІСН в Україні склав майже 48

Як зазначили у GfK Ukraine, зростання оцінок поточного становища пов'язане з підвищенням соцстандартів у вересні

Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців у жовтні склав 47,9, що на 0,9 пункту вище за вересневий показник. Про це свідчать дані щомісячного дослідження споживчих настроїв в Україні, повідомили 12 листопада у прес-службі компанії GfK Ukraine.

Як зазначається в дослідженні, найсуттвіших змін зазнав індекс поточного особистого матеріального становища.

Індекс поточного становища (ІПС) збільшився на 5,9 пункту до значення 42,6. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс поточного особистого матеріального становища (х1) збільшився на 9 пунктів і становить 33,6;
- індекс доцільності робити великі покупки (х5) збільшився на 2,7 пункту до значення 51,5.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) зменшився на 2,5 пункту і становить 51,4. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) зменшився на 2,8 пункту і дорівнює 45,2;
- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) становить 41,6, що на 3,8 пункти нижче вересня;
- індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих п'яти років (х4) майже не змінився і дорівнює 67,5, що на 0,9 пункту менше, ніж попереднього місяця.

У жовтні дещо покращилися очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття знизився на 1,5 п. і становить 147,2. Разом із тим на 0,9 п. зменшився індекс інфляційних очікувань - до 186. Покращились очікування громадян України щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань зменшився на 1,9 п. до значення 143,4.

"Зростання оцінок поточного становища пов'язане з підвищенням соціальних стандартів у вересні. Водночас споживачі залишаються невизначеними щодо стійкості зростання своїх доходів та економіки в майбутньому", - зазначили аналітики GfK Ukraine.

Жовтневий показник споживчих настроїв українців перевищує вересневий та дорівнює 47,9

Posted by GfK on 12 листопада 2015 р.

Нагадаємо, у вересні споживнастрої українців дещо поліпшилися, а ІСН зріс до позначки 47.