ua en ru

Іран представив інвесторам нову модель нафтогазових контрактів

Іран представив інвесторам нову модель нафтогазових контрактів Фото: видобуток нафти

Нова модель контрактів передбачає гнучкі умови при коливанні цін

Іран офіційно представив нову модель нафтогазових контрактів, щоб залучити більше іноземних інвесторів, передає британське видання The Financial Times.

Нова модель нафтових і газових контрактів, запропонована Іраном, передбачає більш гнучкі умови при коливанні цін. Така модель може зробити фінансовий сектор привабливим для іноземних інвесторів.

Деталі нового контракту рамок були представлені в ході дводенної конференції в Ірані, в якій взяли участь керівники нафтових компаній з європейських та азійських компаній, у тому числі з Total, Statoil, BP, Royal Dutch Shell, Repsol, Sinopec, а також представники компаній з Індії, Пакистану та Оману.

Нова модель договору покладе край старій системі зворотної купівлі, яка існувала 20 років і не дозволяла іноземним компаніям бронювати резерви або купувати пакети акцій в іранських компаніях. У деяких випадках нова модель дозволяє бронювати резерви, але іноземним компаніям все ще заборонено мати власні родовища. сключительные права власності на ресурси буде мати Національна іранська нафтова компанія.

Іран, як очікується, запропонує приблизно 50 нафтогазових проектів на Тегеранської конференції, але неясно, коли компанії зможуть брати участь в торгах або почати прямі переговори.

Нагадаємо, влітку Іран заявив про готовність налагодити експорт газу в Європу у великих обсягах.