ua en ru

Інвестори назвали РФ найгіршим ринком для вкладень на найближчий рік, - Bloomberg

Інвестори назвали РФ найгіршим ринком для вкладень на найближчий рік, - Bloomberg Фото: Росія названа найгіршим ринком для інвестицій

Так вважають 32% респондентів

Інвестори назвали Росію найгіршим ринком для вкладень на найближчий рік. Про це повідомляє Bloomberg.

Так, 32% респондентів, які взяли участь у Bloomberg Markets Global Poll, порахували, що в найближчі 12 місяців краще утриматися від інвестицій на російському ринку. 29% назвали найгіршим ринком Бразилію, а 25% - Китай.

При цьому в квітні 2015 р. число інвесторів, які з оптимізмом дивляться на російський ринок, зросла до 13% порівняно з 11% у січні. З жовтня 2009 року, коли опитування почав проводитися вперше, максимальне число респондентів, які назвали РФ в числі ринків з найкращими можливостями, склало 14%. Це відбулося в січні 2011 р. Найменше число оптимістів було відзначено у вересні 2011 року та січні 2012 р. - по 5%.

Разом з тим, кількість інвесторів, які вважають РФ найгіршим ринком скоротилася з максимального значення в листопаді 2014 р., коли інвестувати сюди не рекомендували 58% респондентів. Мінімальне число песимістів було відзначено в листопаді 2010 р. - 7%.

Негативно оцінюють вплив політики Президента РФ Володимира Путіна на інвестиційний клімат в Росії 79% опитаних. Це число зменшилося з січня 2015 р., коли таку оцінку діяльності російського лідера дали 89% респондентів. З оптимізмом дивляться на дії Путіна 11% учасників опитування порівняно з мінімумом у 7%, зафіксованому в листопаді 2014 р.

Найбільш оптимістично інвестори оцінюють діяльність канцлера Німеччини Ангели Меркель і прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді - з 60% опитаних.

Інвестори негативно налаштовані щодо перспективи збільшення цін на енергоносії. Тільки 12% очікують, що вартість нафти перевищить в цьому році 75 дол./бар., а 41% вважає, що цього не варто чекати до кінця 2016 р. Майже 60% респондентів вважають, що стан китайської економіки, що займає друге місце в світі за споживанням нафти, погіршується, і тільки 10% бачать ознаки поліпшення.

Країни єврозони вперше з часу початку проведення опитувань обійшли по привабливості для інвесторів США: на користь Європи висловилися 35% учасників опитування, тоді як за США проголосували 33%. Раніше єдиний раз американську гегемонію переривав Китай, це сталося в листопаді 2010 р.

Ознаки поліпшення європейської економіки побачили майже 40% опитаних у порівнянні з 14% у січні. Найбільший оптимізм продемонстрували європейські інвестори, з яких майже 50% повірили в рот економіки єврозони. При цьому перспективи США розглядаються дещо гірше, ніж три місяці тому: поліпшення стану американської економіки передбачають трохи більше половини респондентів, а в січні цю точку зору поділяли більше 60%.

Щодо глобальної економіки її поліпшення спрогнозувала майже третина учасників опитування. У січні кількість оптимістів в цьому питанні становило чверть.

Опитані інвестори також вважають, що долар продовжить зміцнюватися: купувати його зараз рекомендують майже чверть респондентів.

В опитуванні The Bloomberg Markets Global Poll взяли участь 1280 передплатників терміналу Bloomberg. Його проводила компанія Selzer зі штату Айова, США, 14 і 15 квітня. Статистична похибка результатів опитування становить 2,7%.

Нагадаємо, в лютому Moody's знизило рейтинг Росії до "сміттєвого" рівня.