ua en ru

Індонезія вирішила повернутися в ОПЕК

Індонезія вирішила повернутися в ОПЕК Фото: Індонезія подала офіційний запит

Індонезія подала офіційний запит у генеральний секретаріат ОПЕК

Індонезія подала офіційний запит у генеральний секретаріат ОПЕК про прийняття її назад в організацію. Про це в четвер, 4 червня, повідомив міністр енергетики Індонезії Судирман Сайд в інтерв'ю The Fuse (проект, що спеціалізується на проблемах енергобезпеки).

У травні міністр говорив, що Індонезія розглядає можливість повернення в ОПЕК. Прохання буде обговорюватися завтра на піврічному нараді картелю у Відні.

Індонезія з 2004 року є чистим імпортером нафти і у вересні 2008 року призупинила членство в ОПЕК, оскільки її інтереси кардинально розійшлися з інтересами картелю при тогочасних цінах на нафту в 130 дол./бар. Крім того, вихід з ОПЕК дозволяв Індонезії заощадити 2 млн дол. щорічних членських внесків.

Статут ОПЕК свідчить, що будь-яка країна "зі значним чистим експортом нафти" може стати повноправним членом організації, якщо на це згодні три чверті учасників (зараз це 9 з 12 країн), в тому числі всі п'ять засновників ОПЕК - Іран, Ірак, Кувейт, Саудівська Аравія і Венесуела. Індонезія продає за кордон менше нафти, ніж купує, тому не може бути прийнята на загальних підставах. Але статут організації залишає можливість "асоційованого членства" в особливих обставин, які можуть бути визнані конференцією ОПЕК.