ua en ru

Грузія вимагає від РФ 70 млн євро за депортацію грузинів в 2006 році

Грузія вимагає від РФ 70 млн євро за депортацію грузинів в 2006 році Фото: Грузія

Рік тому ЄСПЛ визнав за РФ порушення прав людини за позовом, суму компенсації Грузія повинна була заявити сама

Грузія звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з вимогою до Росії виплатити компенсацію в розмірі 70,32 млн євро за масову депортацію грузинів з території Російської Федерації в 2006 році. Про це повідомляє РБК-Росія.

Повідомляється, що Мін'юст Грузії 2 липня направило звернення до Страсбурзького суду, в якому представило свою позицію з питання, а також відобразило вимогу про компенсацію. Документ ґрунтується на рішенні ЄСПЛ від 3 липня 2014 р. за позовом "Грузія проти Росії", в якому суд визнав, що в 2006 р. Росія порушила не одну статтю Європейської конвенції з прав людини.

Як зазначалося, суд вказав, що 2 тис. 380 грузин були незаконно затримані і депортовані. Також суд постановив, що РФ повинна виплатити компенсацію. Для того, щоб пред'явити свої вимоги щодо компенсації, а також оскаржити рішення суду сторонам відводився рік.

Після того, як суд виніс рішення за позовом Грузії, РФ заявила, що суд не встановив фактів видворення громадян, які законно перебували на території Росії. Звинувачень Росія не визнала, а всі претензії назвала неприйнятними. Свої заперечення Москва відбила на 235 сторінках, які в 2008 році були спрямовані до Грузії.

Відзначається, що депортація грузинів з Росії слідувала за черговою напругою двосторонніх відносин у вересні 2006 році. Тоді в Грузії було затримано кілька росіян, яких звинуватили у шпигунстві. За даними спецслужб, затримані були офіцерами ГРУ. У свою чергу, Москва припинила видачу віз громадянам Грузії, заблокувала транспортне сполучення і ввела ембарго на ряд грузинських товарів, зокрема на вина і воду "Боржомі".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Держдумі РФ пропонують застосувати до Фінляндії економічні санкції.