ua en ru

Гройсман підписав закон про податкову реформу

Гройсман підписав закон про податкову реформу Фото: Володимир Гройсман

Податкову реформу ще має підписати президент

Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав закон про нову податкову реформу на 2016 рік. Про це повідомляє прес-служба Верховної Ради України.

Гройсман підписав закон про податкову реформу

Фото: документ передано на підпис президентові

Відповідно до закону, зокрема, пропонуються такі зміни в частині податку на додану вартість: вдосконалення порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який буде забезпечувати однакові вимоги і права для всіх платників податків, з урахуванням черговості подання платниками податків заявок на відшкодування ПДВ; введення офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податків, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування.

Крім того, вводиться два види реєстрів. Один для тих, у кого обсяги експорту перевищують 40%, другий - для решти експортерів. Ця норма набуде чинності з 1 лютого 2016 року.

По акцизах - специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімальне акцизне податкове тягар та сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%, адвалорна ставка залишається без змін. Передбачається збільшити ставки на спирт, спиртові дистиляти та спиртні напої по відношенню до діючих на сьогоднішній день - на 50%, на пиво - на 100%, на вина - на 100%. Вводиться ставка акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) у розмірі 211,59 грн / на 1 л стовідсоткового спирту.

Також документом встановлюється єдина базова ставка ПДФО у розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%); для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%; звільнення від оподаткування сум коштів, наданих платнику податку міжнародною фінансовою організацією у зв'язку із здійсненням заходів з енергоефективності та енергозбереження; звільнення від оподаткування сум, прощених (анульованих) кредитором за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного житла (іпотечні кредити).

Також пропонується внести ряд змін до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якими передбачається:

- Встановлення єдиної ставки ЄСВ у розмірі 22%;
- Підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат;
- Скасування ЄСВ, який утримується із заробітної плати (доходу) працівників (фізичних осіб).

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла 24 грудня 2015 за основу і в цілому законопроект №3688 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році". Відповідне рішення підтримав 251 нардеп.