ua en ru

У Греції почався референдум за вимогами кредиторів

У Греції почався референдум за вимогами кредиторів Фото: референдум в Греції

Попередні підсумки голосування стануть відомі 21:00

У Греції сьогодні, 5 липня, о 7:00 за місцевим часом (за київським також в 7:00) розпочався референдум щодо вимог міжнародних кредиторів, передає Deutsche Welle.

На референдумі щодо фінансової політики грекам належить вирішити, чи слід уряду Греції прийняти фіскальні заходи, запропоновані Європейським союзом, Міжнародним валютним фондом (МВФ) і Європейським центральним банком чи ні.

Голосування на референдумі в Греції почалося в 7:00. Дільниці для голосування закриються о 19:00 за місцевим часом, попередні результати очікують близько 21:00.

Право висловитися на референдумі в Греції 5 липня мають близько 10 млн громадян країни.

Спираючись на опитування, проведені за кілька днів до референдуму, його підсумок передбачити складно. Згідно з даними дослідницького інституту Greek public opinion (GPO), підтримати вимоги кредиторів готові 44,1% опитаних, а виступити проти них - 43,7%. Опитування інституту Alco виявив схожі результати: 44,5% респондентів - за прийняття пропозицій, 43,9% - проти.

Думки економістів перед референдумом розділилися. Багато хто вважає, що голосування "ні" дозволить Греції продовжити розвиток. Незважаючи на проблеми, які це принесе "ні", вони вважають, що продовження проходження вимог кредиторів ще гірше. Інші експерти дотримуються зворотної точки зору: багато з них згодні з тим, що продовження політики скорочення витрат катастрофічно, однак, на їхню думку, голосування "за" дозволить Греції втриматися на плаву і дасть додатковий час для переговорів з кредиторами.

Нагадаємо, про проведення референдуму в Греції 5 липня оголосив прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас рано вранці 27 червня 2015 р. На наступний день, 28 червня, парламент Греції підтримав пропозицію прем'єр-міністра.

Пізніше Ціпрас закликав громадян країни на референдумі проголосувати проти плану порятунку, запропонованого кредиторами.

Ціпрас сказав, що голосування "проти" не означає відмову від Європи чи євро, а навпаки, посилить тиск на кредиторів надати країні більше прийнятне угоду і поверне Грецію на міжнародний ринок.

Також Ціпрас пригрозив, що в разі підтримки греками пропозицій кредиторів його уряд піде у відставку.

Напередодні рефендума у Греції тисячі людей вийшли на демонстрації за і проти курсу реформ.