ua en ru

ГПУ розслідує факт зловживання службовим становищем топ-менеджерів "Укрексімбанку"

ГПУ розслідує факт зловживання службовим становищем топ-менеджерів "Укрексімбанку" Фото: Укрексімбанк

Службовців "Укрексімбанку" підозрюють у фінансових махінаціях

Генеральна прокуратура України (ГПУ) розслідує факт зловживання службовим становищем топ-менеджерів "Укрексімбанку". Суддя Печерського районного суду м. Києва задовольнив клопотання ГПУ про тимчасовий доступ до речей і документів банку та їх вилучення, йдеться в ухвалі суду.

Як повідомляється, ГПУ проводиться досудове розслідування кримінального провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами "Укрексімбанку", яке потягло тяжкі наслідки, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2007 р. ТОВ "Атем" уклало контракт із французькою компанією Darlet Marchante Technologie SA (DMT), згідно умов якого DMT зобов'язалася поставити ТОВ "Атем" обладнання, а ТОВ "Атем", у свою чергу, оплатити DMT контрактну ціну за поставлене обладнання у сумі 19,95 млн. євро.

"У зв'язку із необхідністю отримання кредиту для виконання умов вказаного договору, 10.12.2007 року ТОВ "Атем" підписав договір кредитування з ПАТ "Укрексімбанк" для фінансування закупки обладнання, а ПАТ "Укрексімбанк" у свою чергу 08.01.2008 року уклав Базову угоду з іноземним банком Natixis (Французька Республіка), який виступив банком-кореспондентом ПАТ "Укрексімбанк" у Французькій Республіці і зобов'язався надати ПАТ "Укрексімбанк" кредит в розмірі 28,52 млн. дол. США, який у свою чергу надавався ТОВ "Атем" для придбання зазначеного вище обладнання", - йдеться у тексті документу.

Як повідомляється, базова угода та форма прийняття контракту разом склали Експортну угоду, укладену між "Укрексімбанком" та банком Natixis. При цьому, про підписання Експортної угоди службові особи "Укрексімбанку" не повідомили представників ТОВ "Атем". Таким чином, службові особи "Укрексімбанку" уклали кредитний договір на суму 28,52 млн. доларів, яка не відповідала ціні, визначеній у контракті, що складала 19,9 млн. євро.

Зважаючи на це, суд задовольнив клопотання ГПУ про тимчасовий доступ до речей і документів банку .

"Надати слідчому в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України Богомолову О.С. дозвіл на тимчасовий доступ до копій документів стосовно поставки компанією Darlet Marchante Technologie SA обладнання для виробництва БОПП - плівки ТОВ "Атем" на виконання умов контракту № 119-01 від 15.09.2007, та дозвіл на їх вилучення", - йдеться в ухвалі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мавроді запустив нову фінансову піраміду в ПАР.