ua en ru

Азаров і Арбузов оголошені в розшук, - ГПУ

Азаров і Арбузов оголошені в розшук, - ГПУ Фото: Сергій Арбузов та Микола Азаров (колаж РБК-Україна)

Азарова та Арбузова підозрюють у розкраданні 5,4 млрд гривень

Генеральна прокуратура України (ГПУ) оголосила в розшук колишнього прем'єр-міністра Миколу Азарова та екс-главу Національного банку Сергія Арбузова. Про це у Facebook повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

За словами Луценка, в ході розслідування кримінальної справи стосовно злочинної організації колишнього президента Віктора Януковича повідомили про підозру і оголосили в розшук Азарова і Арбузова.

Зокрема, Азарову інкримінується співучасть у незаконному заволодінні видобутим "Укргазвидобування" і "Укрнафтою" скрапленим газом в особливо великих розмірах, що завдало державі збитків в розмірі 2,2 млрд гривень. Арбузова підозрюють у співучасті в розкраданні 3,2 млрд гривень "Чорноморнафтогазу" при покупці бурових установок.

"Затримані також Н. Ігнатченко і А. Фролова, підозрювані у відмиванні через підконтрольні підприємства-нерезиденти коштів, отриманих членами ОЗУ. Сьогодні їм обирається запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або застава в розмірі 1 млрд гривень", - додав Луценко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Генпрокуратурі дозволили почати заочне засудження Азарова у справі "Укртелекому".

В ході подій взимку 2014 роки Азаров після відставки покинув територію України. 28 лютого цього ж року уряди Австрії та Швейцарії оголосили про арешт його активів, щоб попередити ризик незаконного привласнення державних коштів України.

5 березня 2014 Рада ЄС заблокувала кошти Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора, екс-прем'єра Миколи Азарова та його сина Олексія, братів Андрія та Сергія Клюєвих, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, бізнесмена Сергія Курченка - всього 17 осіб з числа колишніх чиновників і наближених до екс-президента Януковича, які підозрюються в незаконному використанні бюджетних коштів.

Згодом Азаров з родиною оселився в Росії. 4 лютого 2016 року Апеляційний суд Києва постановив, що арешт пенсійного рахунку Азарова був незаконним. 8 грудня 2016 року було виявлено квартиру з речами Азарова. Серед його речей було знайдено десятки ікон і релігійних книг, датованих 19 століттям та інше.

Арбузов теж покинув Україну взимку 2014 року. З 22 квітня того ж року він числиться в розшуку МВС України за підозрою в розкраданні коштів. В травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що повідомила Арбузову про підозру у справі про приватизацію "Укртелекому". У ГПУ зазначили, що проводиться досудове розслідування у кримінальній справі за фактами невиконання покупцем пакета акцій "Укртелекому" умов приватизації зі створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення (ТМСП).

При цьому адвокати Арбузова заявили, що Інтерпол зняв його з міжнародного розшуку. Захист зазначив, що, таким чином, він відновив право на вільне пересування.