ua en ru

У ГПУ пояснили, що ведуть розслідування не конкретно проти Ківалова, а лише за фактом

У ГПУ пояснили, що ведуть розслідування не конкретно проти Ківалова, а лише за фактом Фото: Сергій Ківалов

У Генпрокуратурі назвали інформацію про справу проти Ківалова невірною з-за юридичних нюансів

У Генеральній прокуратурі України (ГПУ) пояснили, що ведуть розслідування не конкретно проти екс-регіонала, позафракційного депутата Верховної Ради України Сергія Ківалова, а лише за фактом. Про це РБК-Україна повідомив перший заступник генерального прокурора Володимир Гузир.

"На сьогоднішній день Кримінально-процесуальне законодавство не передбачає ведення досудового слідства по відношенню до конкретної особи. Тому інформація, яка стосується ведення досудового слідства щодо Ківалова, вона не відповідає дійсності", - повідомив Гузир.

Він підкреслив, що слідство ведеться, проте невірно з юридичної точки зору стверджувати, що справа проти Ківалова.

"Я кажу: недостовірною інформацією є інформація неправильного трактування закону. Інформація, яка була озвучена колегою (журналістом, - ред.), вона звучала таким чином, що розслідується кримінальне провадження, кримінальна справа відносно Ківалова. Я сказав: вона не відповідає дійсності, тому що законодавство, процесуальну, на сьогоднішній день не передбачає такого положення, яке було в кодексі 1960 року, який не діє у нас з 20 листопада 2012 року", - пояснив перший заступник генпрокурора.

Він зазначив, що зараз може просто почати розслідування за певних обставин, але не відносно конкретної особи.

"Зараз просто починається розслідування, за певних обставин і коли зібрано достатньо доказів для оголошення про підозру, тоді я маю право як юрист, як прокурор говорити, що це стосується певної персони, яка індивідуально згадана", - додав Гузир.

Нагадаємо, сьогодні ЗМІ з посиланням на юриста Тетяну Котюжинскую повідомили, що ГПУ відкрила кримінальне провадження проти Ківалова за підозрою у закликах до сепаратизму в Одеській області.

"Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні ... за фактом поширення в друкованих та електронних засобах масової інформації закликів до повалення конституційного ладу України шляхом зміни форми державного устрою та правління, меж території і державного кордону", - йдеться у запиті, який ГПУ відправила в Національний союз журналістів.

Мова йшла про статтю Ківалова "Настав час готувати Конституцію для Одещини", яку він опублікував 1 вересня 2014 року в газеті "2000".